Lélekgyógyítás mesékkel

2020.06.21. 15:41

Az Óperenciás-tengeren túlra nyúló terápia

Boldizsár Ildikó a mesék problémamegoldó és gyógyító funkcióját használja.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A pszichológia, az emberi lélek kutatása és „gyógyítása” kapcsán legtöbben a klasszikus terápiákra asszociálnak, azonban ha mélyebben beleássuk magunkat a témába, igen érdekes szakterületekre bukkanhatunk. Nemrégiben került a kezembe Boldizsár Ildikó egyik könyve, a Hamupipőke Facebook-oldala, mely révén a meseterápiával ismerkedtem meg.

Boldizsár Ildikó mesekutató fejlesztette ki a Metamorphoses Meseterápiás Módszert, ami Magyarországon az egyik legelterjedtebb meseterápiává vált.

Nézetében a népmesék és tündérmesék fő vezérfonala és cselekménye a való életben meglevő dilemmákat jeleníti meg, terápiája során pedig a mesék problémamegoldó és gyógyító funkcióját használja fel.

Az esetek felépítése azonos: elsőként megismerjük a problémát, majd a történet elmesélése után megtudjuk, miért éppen ezt a mesét választotta Boldizsár Ildikó. Objektív és szubjektív megközelítést kapunk, majd egy magyarázatot, hogyan alkalmazhatjuk akár magunkon, ha hasonló élethelyzetben vagyunk.

Kilenc történet

A meseterápiáról szóló könyv egy teljesen új megvilágításba helyezi a gyerekkorban hallott, olvasott meséket, s egyfajta önismeretet is ad.

Megtaláljuk-e magunkat Hamupipőke, a csillagszemű juhász vagy akár a három kismalac szerepében? Meg tudjuk ítélni objektíven egy-egy szituációban önmagunk szerepét?

A meseterápia magyar nagyasszonya Hamupipőke Facebook-profiljában kilenc olyan esetet mutat be, amelyek zöme nagyon is ismerős lehet a környezetünkben. Megismerkedünk a hamis online személyiséggel hazardírozó nővel, a külső szemlélő számára sikeres férfi szerepben tetszelgő, mégis folytonos hiányérzettel küzdő családapával. S ott az özvegy férj, akin a gyász teljesen eluralkodott. A meseterápia egy érdekes szakterület lehet mindazok számára, akik nyitottak az önismeretre.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában