visszatért a régi pompa

2019.10.01. 15:36

Immár nyitás előtt a debreceni kakasos templom

A legszembetűnőbb változás a belső tér gótikus ívein körbefutó, színes festésmintázat.

Fotó: Molnár Péter

A tervezett december végi átadásnál sokkal előbb, már október közepén megnyílhat a belül is megszépített Árpád Téri Református Templom. A Napló munkatársait kedden kalauzolta körbe Veres János, a gyülekezet lelkipásztora a csodálatos belső terekben.

A halkilincses főkapun belépőket emléktábla fogadja, mely szerint a gyülekezeti helyet Vecsey Imre és a felesége, Bruckner Karolina építtette. Az eklektikus stílusú épület Tóásó Pál tervei alapján készült el bravúros gyorsasággal, 1911 és 1912 között. Amikor megépült a templom, még nagyon korszerűnek és különlegesnek számított.

Istennek dolgoztak

A tornyon például a 100 kilós rézkakas annyira nagy, hogy rá lehet ülni a hátára, és olyan szinten kidolgozott a szemgolyójától a tollai cizelláltságáig, hogy Veres János azt mondta:

„Vajon 52 méter magasan miért ilyen, hiszen lentről úgyse látja senki. Azért ilyen, mert a régi mesteremberek nem nekünk dolgoztak, hanem Istennek.”

A felújítás most véget érő üteme révén olyan lett a templombelső miliője és festészete, mint amilyen 105 évvel ezelőtt volt a templomok stílusirányzata. A mennyezeten immár 150–200 méteres futódísz tündököl, és ezáltal a külső visszaköszön a belső színekben is. Mindez teljesen megváltoztatta a belső miliőt. Mivel a minták festése nem volt tervezve, a fűtés korszerűsítését későbbre halasztották, hogy el tudják végezni addig, amíg fel van állványozva a belső tér. Veres János beszélt arról is, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy akik – legalább 70 éve – lefestették a most rekonstruált mintát, úgy hagyták hátra, hogy még csak mintákat se hagytak maguk után, mintha ott se lenne.

A mostani renoválás részeként a toronybelső is megújult, és az egész templom elektromos hálózatát is kicserélték. Megújult ugyanakkor a templom világítása is, mindent LED-re cseréltek, így hatalmasat léptek előre. A csillár egy háromrészes kompozíció lesz, amit 3, 5 és 7 méter átmérőjű LED-karikák alkotnak. Ezeket a napokban szerelik fel, ottjártunkkor már felépítették az állványt a munkához. Mint megtudtuk, a megközelítőleg bruttó 70 milliós költségvetésből sikerült kijönniük, de még tolódik tehát a fűtés, valamint a két lépcsőház és a kövezet felújítása – melyek biztos, hogy szintén tízmilliókba fognak kerülni.

Acélszürke bútorzat

Az orgona mögött két helyiséget is kialakítottak a „Szólj be a papnak!” egyesületi tagságának. Mint a lelkipásztor elmondta, a bútorzat kéttónusú acélszürke volt a szószék és az orgona kivételével. Fönt ezt már visszaállították, a templomtérben azonban későbbre maradt. Két illemhelyet is létrehoztak a lépcsőházakban; az énekmutató táblák helyett két nagy tévét helyeznek ki, s lesz egy a kávézóban. Ezek belső láncot alkotnak, és az internetet is bevezetik a templomba.

Tervezik továbbá, hogy lezárják a két alsó karzatot, s az egyikben – hangszigetelt üvegezéssel – gyerekjátszóházat alakítanak ki, a másikban gyülekezetvezetői iroda lehet (a megmaradó két padsorban így is 240 férőhely állhat a betérők rendelkezésére). A fűtési köröket úgy alakítanák ki, hogy külön lehessen fűteni ezeket a helyiségeket is. A legfontosabb egyelőre az, hogy a templomot tudják fűteni, s ehhez még a régi gázfűtést használják, ami csupán 6 fokot tud előállítani.

A harangöntő emlékére

– Az Árpád téri templom kívülről is felemelő látvány, nemigen él olyan ember, aki 105 éve láthatta ilyen formában – fogalmazott Veres János. – Sajnos a debreceniek se ismerik a templomot, emiatt azt is tervezzük, hogy a teljes belső felújítás befejeződése után tartunk olyan napokat, amikor bárki megtekintheti.

Vendéglátónkkal felidéztük azt is, hogy a templomnak három harangja volt, melyek közül a két kisebbet elvitték az I. világháborúba. A gyülekezet Egry Ferenc harangöntő tiszteletére szeretne egy kiállítást, emlékszobát is létrehozni. Ő öntötte ugyanis a templom megmaradt harangját, ami az ország harmincadik legnagyobb harangja.

S ami a legfontosabb: a belül is megszépült templom átadása október közepére várható.

Vass Attila

Borítókép: Veres János, a gyülekezet lelkipásztora vezetett körbe minket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában