évadismertető

2019.09.16. 18:56

Új vezető karmester a Kodály Filharmonikusoknál

A Kodály Filharmónia Debrecen működését segíti a város.

Fotó: Matey István

„Kollár Imre személyében új vezető karmesterrel indítja évadát a Kodály Filharmonikusok”

– jelentette be hétfői sajtótájékoztatón Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója, művészeti vezetője. Mint arra Kollár Imre emlékeztetett, 25 évvel ezelőtt került először a cívisvárosba vezető karmesternek. – Kicsit az az érzésem, hogy én innen el sem mentem, annyira debreceninek éreztem magam. Azóta sem szakadt meg a kapcsolat a Kodály Filharmóniával, sőt kezdett egyre élőbbé válni, hiszen rendszeresen, évi 2-3 alkalommal jöttem vissza Dániel meghívására. Mindig az volt az érzésem, hogy de jó hazajönni.

„Nagyon boldogan vállaltam el ezt a munkát, s úgy érzem, mintha a második életemet kezdeném el itt. Rendkívül örülök, hogy Somogyi-Tóth Dániellel azonos a jövőképünk, és az oda vezető út is”

– fűzte hozzá a vezető karmester.

Megszilárdult zenekar

– A jelentős állami és önkormányzati támogatásnak köszönhetően az elmúlt időszakban megszilárdult a Kodály Filharmónia Debrecen működése. Korábban a pedagógusi bérek megemelésével nagyon komoly kihívások elé kerültünk, hogy meg tudjuk tartani a zenészeinket, ez azonban mára megoldódott. Komoly humánerőforrás-fejlesztéseket tudtunk végrehajtani, s kiváló új fiatal zenészeket leszerződtetni – fogalmazott Somogyi-Tóth Dániel a hétfői sajtótájékoztatón.

 

Komolay Szabolcs kiemelte, a zenekar megerősödött anyagi és erkölcsi oldalhoz egy kialakulóban lévő műsorstruktúra, elismertség párosul mind a debreceni közönség, mind pedig a szakma részéről. – Debrecen azt a célt tűzte ki, hogy a térség központja legyen gazdasági, kulturális és oktatási értelemben egyaránt. Ennek nagyon fontos része a Kodály Filharmónia Debrecen tevékenysége. A zenekar „építkezéséhez” a város is igyekszik hozzátenni a maga részét, nem csak anyagiakban, hanem infrastruktúrában is. Felújítjuk a Csokonai Színházat, és elkészül a Latinovits Színház, melyek nagyon fontos elemei lehetnek a filharmónia tevékenységének – húzta alá az alpolgármester. Hozzátéve: bízom benne, hogy belátható időn belül olyan otthona lesz a zenekarnak, ami már infrastruktúrájában is a 21. századot jelenti.

Beethoven 250

Gazdag évad elé néz a Kodály Filharmónia, melyek középpontjában Ludwig van Beethoven áll, akinek 2020-ban születésének 250. évfordulóját ünnepeljük. Ez alkalomból a filharmonikusok a klasszikus mester összes szimfóniáját előadják. Emellett számos más színes programot is kínálnak a komolyzene kedvelőinek. Mint azt Szabó Sipos Máté, a Kodály Kórus vezető karnagya elmondta, szeptemberben a kórus Susanna Moncayo argentin tangóénekessel közösen megismertetik a közönséggel az énekelt tangó művészetét.

– A jövő januárban látható „Az ember arcai” című produkcióhoz Vadas Zsófia Tamara kortárs koreográfus készít modern tánc installációt, míg márciusban Teremtő szellem címmel az improvizációt hozzuk vissza a kóruséneklésbe, hol a XII. századtól élő hagyományt mutatjuk be napjainkig – villantott fel néhány eseményt Szabó Sipos Máté.

PTZ

Borítókép: Kollár Imre, Komolay Szabolcs és Somogyi-Tóth Dániel (b-j) a hétfői sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában