Jó hírekkel szolgáltak a falunapon

2019.08.11. 12:00

Babgulyás illata lengte körbe a Bocskai-kastély kertjét

A szórakozás mellett a jövőbetekintés is nagy szerepet kapott Nagykerekiben a szombaton megtartott falunapon.

Fotó: Kovács Péter

Idén is az impozáns Bocskai Várkastély kertje adott otthont a falu legnagyobb közösségi eseményének szombaton. Megvolt minden, ami a szórakozáshoz kellett: színpad a fellépőknek, főzőhelyek a baráti- és családi közösségeknek, színes kirakodóvásár az érdeklődőknek.

A várkastély a kiadványban

Hagyomány, hogy augusztus elején tartja falunapját az országhatár mentén fekvő, nagy történelmi múltú, 1400 lakosú település. Zilai Károly polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy képességei, tudása szerint mindenkinek hozzá kell tennie valamit az egyén és a közösség boldogulásához. Mint mondta, nehéz év áll a falu mögött, ám az akadályok nem problémákat, hanem kihívásokat jelentettek, megoldásuk pedig erősítette a közösséget. Nagykereki részt vesz számos fejlesztési projektben, ezek megvalósítása a közeljövőben várható.

Vitányi István országgyűlési képviselő a falu jövőjét hosszútávon meghatározó hírrel érkezett: a kormány 300 millió forintot különített el a Biharkeresztes-Debrecen közötti mellékúton a Bedő-Nagykereki elkerülő út megépítésére. Ez az út közvetlen felhajtást biztosít az M4-es autópályára, és komolyabb fejlődést indíthat meg a térségben.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében megerősítette, hogy Nagykereki jelentős fejlődés küszöbén állhat, majd egy örömteli kulturális hírt osztott meg a hallgatósággal: – Bihar és Hajdú-Bihar megye hamarosan megjelenő közös turisztikai kiadványában megyénket a nagykereki Bocskai Várkastély képviseli.

Kakastaréj és kakashere

Természetesen nincs falunap bográcsozás, főzőverseny nélkül. A fák hűvösében most négy csapat készítette az ebédet. Hogy miért csak ennyien, arra Siposné Gráfel Karolina világított rá. – Bár szombat van, de munkanap az augusztus 20-a körüli munkanap áthelyezés miatt. De annak ellenére, hogy kevesebben főzünk, jó hangulatú falunapot rendezett ismét a nagykereki önkormányzat. A Sipos és az Orosz család – utóbbiak Hencidáról – minden évben eljövünk és főzünk. Mindig azt, ami a kiírásban szerepel, az idén szárnyasételt. Csirkepaprikás betyárosan a mostani menünk. A tejföltől és a babérlevéltől lesz betyáros. Várjuk a délutáni koncerteket. Főleg Tabáni Istvánt, és Búzási Patrikot. Patrik a szomszédomban lakik – teszi hozzá nevetve, majd elmondja, hogy a fiatal operetténekes valójában nagyváradi, ott a Szigligeti Színházban lép föl, és most már Budapesten képezi magát.

Hatalmas lábasokban tartalmas levest hoznak egy kisbusszal. Az egyik fehérkötényes asszonytól tudjuk meg, hogy a falunapon az önkormányzat megvendégeli a nagykerekieket. A mai menü babgulyás, körülbelül 500-600 adagot hoztak Debrecenből.

– Kakastaréj és kakashere pörköltet főzök a barátaimmal – ezt már Gazsó Pál mondja, aki ugyancsak minden alkalommal részt vesz a falunapi főzőversenyen. – Már háromszor nyertem, de ennek ellenére nem állítom, hogy tudok főzni, inkább csak szeretek – teszi hozzá.

Helybeliek és sztárfellépők

Hagyomány az is Nagykerekiben, hogy a falunapon babaszépségversenyt rendeznek. Ezúttal is a 0-3, valamint a 3-6 éves korosztálynak hirdette meg a vetélkedést az önkormányzat. A vendégelőadók sorát Gál István csökmői zenetanár interaktív előadása nyitotta, majd a Fiatal Énekesek Klubja folytatta a sort. Az ebéd után a Kereki Vigalom című műsorblokkban a helyi és a környékbeli hagyományőrző együttesek mutatkoztak be az egyre nagyobb számú közönségnek. Majd következtek a sztárfellépők: Tabáni István, Kiss Eszter, Búzási Patrik, Nótár Mary, a műsorfolyamot pedig immár estébe nyúlóan Liszter Sándor és a Vadrózsák zárták.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában