A Magyar Kalap Ünnepe

2019.07.20. 19:06

Kalapot emeltek a kalapos elődök emléke előtt

Kalapos sátor, kalaposok főzőversenye, népi együttesek bemutatója tette teljessé a találkozót.

Fotó: Kovács Péter

Negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Kalap Ünnepét Balmazújváros, tisztelegve ezzel a három éve elhunyt Mihalkó Gyula kalapkészítő népművész, valamint családja munkája, elismertsége előtt. A szombati eseményre több százan kilátogattak a Kadarcsba, a Veres Péter Emlékparkba.

 

Az emlékezés, az ünnepség azonban nem ott kezdődött, hanem a Nádudvari úton, a Mihalkó Kalaposház udvarán. Onnan kalapot emelve távoztak az összegyűltek, hogy a helyi lovasegyesület szervezésében csikósok, huszárok, fogatok segítségével, vezetésével, ostort pattogtatva, énekelve jöttek át a városon, és érkeztek meg a Kadarcsba. Ott már főztek a kalaposok főzőversenyén a pásztorok, civilszervezetek, baráti közösségek, összesen 15 csapat. Természetesen a Hortobágyra jellemző ételeket.

Az esemény tiszteletére két hortobágyi csikós is eljött, Bordás János és Fekete Csaba, akik, immár az emlékparkban, lovasbemutatót is tartottak, lóültetéssel, lófektetéssel, karikásostor-pattogtatással, bizonyítva a ló és lovasa kiváló együttműködését és bizalmát egymás iránt. A csikósokon természetesen a merinó bárány gyapjából készült Mihalkó-kalap, abba darutoll tűzve. A pásztorkalapokat kézi készítéssel már csak a Mihalkó család csinálja.

A megnyitó után a Nagysziki Néptáncegyüttes, a Geit Lóránt és barátai zenekar, aztán a Himes néptáncegyüttes, a Kadarcs és a Szeredás együttes, valamint Torday Zoltán prímás és barátai szórakoztatták a közönséget. A kalapos sátorban a kalapkészítő és kalapviselő elődök tiszteletére fotókiállítás volt látható, illetve kalapot lehetett próbálni. A rendezvényt népi kézművesvásár, népi játszóház, íjász- és kézművesbemutató, illetve csúzlizda tette teljessé.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában