Fejlesztések

2024.04.05. 17:36

Repülőmérnöki szolgáltató nyitott irodát a debreceni repülőtér mellett

Debrecen ismét egy hiánypótló területen léphet előre.

Bekecs Sándor

Kürthy Attila, az Aero Space Power ügyvezetője, Papp László, Debrecen polgármestere és Herdon István, a Xanga Csoport vezérigazgatója

Forrás: Molnár Péter

Mérnökirodát nyitott a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren az Aero Space Power Kft., amelynek üzeme jelenleg az egyetlen olyan repülőgéphajtómű-alkatrészjavító üzem a régióban, amely mind az európai, mind az amerikai légügyi hatóság (EASA és FAA) tanúsítványával rendelkezik. Április 5-én egy szakmai megbeszélés keretében nyitották meg a debreceni irodát. Az egyeztetésen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere és Herdon István, a Xanga Csoport vezérigazgatója is. A mérnökiroda munkáját Kürthy Attila, az Aero Space Power ügyvezetője mutatta be.  

– Debrecen számára óriási kincs és előny a nemzetközi repülőtere, amely folyamatosan egyre növekvő forgalmat bonyolít, illetve komoly direkt és indirekt hatással van a város gazdasági folyamataira. Örülök, hogy a Xanga Csoport debreceni székhelyű vállalkozásként a régió egyik meghatározó ipari-gazdasági szereplőjévé válik, s új szolgáltatást hoz a repülőmérnökség területén - emelte ki Papp László, Debrecen polgármestere. Hozzátette, az elmúlt időszakban a repülésszolgáltatások területén számos helyről érkezik olyan információ, hogy járatokat kell törölni, csökkenteni, mert a karbantartói kapacitás nem megfelelő.  

Debrecen ismét egy olyan területen lép most előre, ami egyfajta hiányt pótol. A repülőmérnöki szolgáltatások kulcsfontosságúak egy repülőtér üzemeltetése szempontjából. Az Aero Space Power tevékenysége pedig a szolgáltatási szektor legmagasabb tudását igénylik

– tette hozzá.

Herdon István kifejezte, a repülőgépipar igen mérnökigényes ágazat, de a debreceni repülőtér és a Xanga itt lévő infrastruktúrája kézenfekvővé tette egy mérnökiroda létrehozását. – Itt azon túl, hogy rendelkezésre állnak az infrastrukturális körülmények, a városban jelentős a mérnökképzés. A Debreceni Egyetemmel együttműködve a felmerülő mérnökigényeket ki tudjuk elégíteni – fogalmazott.  

repülőtér, fejlesztés, repülőmérnöki szolgáltató iroda
Pénteken tartottak tájékoztatót
Forrás: Molnár Péter

Az elsők között lenne Debrecenben az Aero Space Power

– Mind a légiközlekedés, mind az energiaágazat jelentős növekedési lehetőséget rejt magában. Célunk, hogy a partnereink számára minél magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokat és termékeket tudjunk nyújtani. Ehhez elengedhetetlen a mérnöki képességeink fejlesztése, fiatal kezdő mérnökök toborzása – emelte ki Kürthy Attila ügyvezető igazgató. Hozzátette, az Aero Space Power Kft. közel két éve végez hegesztési és speciális fémötvözetekkel kapcsolatos javításokat a Liszt Ferenc Repülőtér nagyjavító üzemei részére. A Debreceni Repülőtér fejlődése az utaslétszám emelkedése mellett a repülőtéren elvégzendő karbantartási igények növekedését is hozza magával. 

Az Aero Space Power az elsők között szeretné szolgáltatásait felajánlani az idetelepülő repülőgép-nagyjavító cégeknek.  

– A mérnökiroda megnyitásával egy új, magas hozzáadott értékű szolgáltatással bővül a Repülőtéri Intermodális Logisztikai Központban elérhető szolgáltatások köre. A Debreceni Egyetemmel történő együttműködés keretében pedig három hallgató fogja megkezdeni nálunk a munkáját. Tervek szerint a létszám a tíz főt is eléri a közeljövőben – ismertette az ügyvezető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában