KAP fórum

2024.04.11. 19:48

Létavértesi gazdafórum: történelmi léptékű agrártámogatáshoz juthatnak a termelők

Kiemelten fontos, hogy a fiatalabb generációk továbbvigyék az eszméket.

Hajnal László

KAP fórumot tartottak csütörtökön Létavértesen

Forrás: Molnár Péter

Nyolcadik alkalommal tartott szakmai fórumot Hajdú-Biharban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP). A soron következő ülést Létavértesen tartották csütörtök délután, melyen a rövidesen induló vidékfejlesztési pályázatokra helyezték a hangsúlyt.

– Több szempontból is forró tavasz köszöntött a gazdákra idén. Nemcsak az időjárás miatt, hanem az elmúlt hónapok történéseiből látható az is, hogy Párizs vagy épp Berlin nem az ünnepléstől volt hangos, hanem a traktoroktól. Sokan felteszik a kérdést, hogy miért nem lépünk fel határozottabban mi is. Erre az a válasz, hogy van egyfajta bizalom a gazdatársadalom és a magyar kormányzat között, ami Nyugat-Európában nincs meg – mondta Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke a fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett rá, 2023 szeptemberében a magyar gazdák a csehekkel, a lengyelekkel és a románokkal együtt tüntettek Brüsszelben, akkor még a nyugat helyesnek tartotta azt, hogy gyakorlatilag ömlött befelé az ukrán gabona Európába.

Szólláth Tibor úgy véli, az elmúlt hetekben megrendezett fórumsorozat megmutatta, hogy problémák ugyan vannak, hiszen komoly és nehéz kérdésekre kell választ adni, azonban a bizalom adott, így a döntéshozók képesek arra koncentrálni, hogy mit lehet tenni a magyar vidék érdekében.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke
Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke
Forrás: Molnár Péter

Ennek fontos elemeként megemlítette azt a történelmi léptékű támogatást, ami az élelmiszeripar és a mezőgazdaság irányába érkezik, így a gazdatársadalom megálmodhatja azt az agrárvilágot, ahol magát évekkel később szeretné látni. Mint mondta, ebből a szempontból a 2024-es év kiemelkedő lesz.

Sokat jelentenek a hasonló fórumok a gazdáknak

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere örömét fejezte ki, hogy a NAK támogatásával létrejöhetett a fórum, így a helyi termelők érdekében előrelépést tehetnek, hiszen – mint mondta – elmúlt az a világ, amkor a gazdálkodónak csak a szántásra kell koncentrálnia. Rámutatott, ettől ma már a gazdák felé természetvédelmi, élelmiszer-biztonsági és vegyszerhasználati szempontból is magasabb elvárásokat támasztanak.

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere
Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere
Forrás: Molnár Péter

Megjegyezte, a létavértesiek is hamarosan pályázhatnak a rendelkezésre álló forrásokra. Emlékeztetett rá, míg néhány hónappal korábban a földműveléssel és a gazdálkodással kapcsolatban rendeztek fórumot Létavértesen, ezúttal az agrárium helyzete lesz a középpontban, hiszen az európai helyzet okot ad a tanácskozásra.

Tasó László kihangsúlyozta, 30 évvel ezelőtt éppen azért lépett politikai pályára, mert szerette volna a magyar vidéket fejlettebbnek, boldogabbnak látni, hozzájárulva, hogy a régió versenyképes legyen más magyar vidékekhez képest.

Támogatni kell a magyar gazdákat

Egészen 2010-ig kellett várni egy olyan vidékfejlesztési politikára, ami változást teremtett, hiszen ekkor a kormány világossá tette, hogy a gazdatársadalom és a vidék fontos Magyarországnak. Ennek a kiteljesedésénél járunk most, attól függetlenül, hogy hatalmas terheket ró ránk a szomszédban dúló háború és a világot sújtó gazdasági válság

 – fejtette ki az országgyűlési képviselő. Tasó László szerint noha a vármegyén belül is eltérő adottságú termőföldek találhatóak, a világban bekövetkezett helyzet miatt valamennyi terület támogatásra szorul.

Tasó László országgyűlési képviselő
Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

Úgy véli, a magyar mezőgazdaság versenyhátrányban van Európával szemben, éppen ezért egészíti ki a kormány az uniós forrásokat. Mint fogalmazott, a nehézségek esetén még inkább fontos, hogy összetartás legyen a kormány és a gazdatársadalom között, hiszen együtt lehetséges jövőt tervezni. Hozzátette, a KAP fórumok előnye abban rejlik, hogy megerősítik a gazdákat, hogy a pályán maradjanak, és legyen értelme átadni a következő generációknak a tudást. A képviselő szerint sokat jelent, hogy az agrárgazdaság világában olyan vezetők vannak, akik valóban gazdálkodók.

Tovább kell adni a kisgazdák eszméit

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke beszédében elmondta, 2024 februárjától vállalta el a Kisgazda Polgári Egyesület elnöki posztját. Úgy véli, a felkérést többek közt az indokolta, hogy koránál fogva hosszú távon számíthat rá a gazdatársadalom, melynek korfája jelenleg meglehetősen magas. Rávilágított, az országgyűlési képviselők jelentős részénél nem feltétlenül adott a mezőgazdasági kötődés, vagy legalábbis nem találkoznak a mindennapokban az agráriummal. 

Emiatt különösen fontosnak tartja a NAK szerepét, illetve azt, hogy a kisgazda mozgalom gondolatvilágát továbbvigyék. Hozzátette, tevékenységének ez az eszmeiség áll a középpontjában.

Erdős Norbert hozzátette, a Kisgazda Polgári Egyesület elnökeként az első nyilvános fórumot Nyírbogáton tartotta, Simon Miklós körzetében, aki jelenleg az egyetlen olyan országgyűlési képviselő, aki 1998-ban a Független Kisgazdapárt színeiben nyerte meg az egyéni mandátumát.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke
Erdős Norbert országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke
Forrás: Molnár Péter

A képviselő emlékeztetett arra, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere kezdeményezte a föld megadóztatását. Mint mondta, ez hektáronként tízezer forintos adót jelentett volna a gazdáknak, és ezt a Fidesz-KDNP, a MAGOSZ és a kisgazdák egy összetartó szövetségként megakadályozták.

Erdős Norbert beszélt a kistermelői világ változásairól, mely jelentős könnyítéseket kapott az utóbbi időszakban, nem feladva azt az erős élelmiszer-biztonsági rendszert, amely Magyarországot jellemzi. Példaként említette, hogy a kisebb húsüzemek újranyithattak, erre felépülve pedig a kistermelők is újabb lélegzethez jutottak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában