Folyamatos egyeztetés

2024.03.14. 07:00

Balmazújvárosi gazdafórum: kiderült, miért nem mennek traktorral tüntetni a magyar gazdák

Megszorítások helyett a gazdák érdekeit szolgálják ki a közös párbeszéd alapján létrehozott intézkedések.

Hajnal László

Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, Tiba István országgyűlési képviselő, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke a fórumon

Forrás: Kiss Annamarie

A Közös Agrárpolitikáról (KAP) szervezett szakmai fórumot szerdán délután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Balmazújvároson, a Veres Péter Kulturális Központban.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke a fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta, láthatóan nagy érdeklődés övezi az gazdafórum országjárását.

nak, magosz, fórum, agrárium
Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

– Ez azon találkozások időszaka, amikor nehéz kérdések is terítékre kerülnek, mivel nehéz időszakot élünk – mondta. Kifejtette, a hírekben látható, hogy Európa fővárosaiban a traktoroké a főszerep, gyakran komoly atrocitásokat eredményezve. Mint fogalmazott, sokakban felmerül a kérdés, hogy Magyarországon ez miért nem tapasztalható. Rámutatott, nem arról van szó, hogy a hazai gazdák nem mernek keményen fellépni:

Ennek Magyarországon egészen más oka van, hiszen nálunk van bizalom az agrárkormányzat iránt. Ebben a MAGOSZ-nak is nagy szerepe van, mivel kimondott alapelve, hogy „nélkülünk, rólunk döntést nem hozhatnak”

 – mondta Szólláth Tibor.

Az elnök úgy véli, a MAGOSZ, az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a kormányzat együttműködése kiemelten fontos. Úgy véli, ami hazánkban megtapasztalható, az Nyugat-Európában nem, mivel ott a gazdákat nem hallgatják meg. Európa szerinte egy önsorsrontó időszakát éli, mivel az ukrán érdekeket magasabbra helyezik, és ezzel próbálják a gazdák érdekeit felülírni.

– Az elsők között voltunk ősszel Brüsszelben, és jeleztük az ottani bürokratáknak, hogy ezek a folyamatok rossz irányba haladnak, és ennek következményei lesznek – világított rá.

A gazdák meghallgatásával hoznak döntéseket

Tiba István országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy Balmazújváros is állomása az országjárásnak, mivel választókerületét jelentős részben mezőgazdasággal foglalkozó települések teszik ki. 

nak, magosz, fórum, agrárium
Tiba István országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

Megerősítette, hogy a fórumon kemény kérdések várhatóak, de úgy véli, ez így van jól, egyúttal reméli, minél többen fognak élni a lehetőséggel:

– Nem mindegy, hogy erőből akarunk valamit átvinni, vagy párbeszéd zajlik a gazdák és a kormányzat között – mondta.

Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára felvázolta, előadásának témája a családon belüli jogügyletek, az öröklés, a földek átadása, valamint a gazdaságátadás. Emlékeztetett rá, 2023. január 1-jén hatályba lépett egy olyan jogszabály, ami alapján a teljes gazdaságot egy szerződéssel lehet átadni. Hozzátette, ami a legfőbb ösztönző a gazdatársadalom számára, hogy ehhez komoly, vissza nem térítendő pályázati források csatlakoznak majd:

– Ha ezt a programot sikerre tudjuk vinni, akkor Magyarországon lesz a legfiatalabb gazdatársadalom Európában, ami óriási versenyelőnyt jelent a mostani digitális világunkban – vetítette előre a főtitkár.

nak, magosz, fórum, agrárium
Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára 
Forrás: Kiss Annamarie

Nem megszorításokat, megoldásokat kínálnak a magyar gazdák számára

Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok. Ezzel a címmel tartott előadást Jakab István. A MAGOSZ elnöke úgy látja, az Európai Bizottság döntéseinek hatásai nemcsak az Ukrajnával szomszédos országokat érték el, hanem a régi tagállamok gazdaságát is érzékenyen érintették:

Ezek a változások azzal kezdődtek, hogy a Közös Agrárpolitika reformja nevében a Zöld Megállapodást bevezették, versenyhátrányba sodorták az európai gazdákat, szigorú előírásokat határoztak meg. Közben kitört az orosz-ukrán háború, megadták Ukrajnának a teljes vámmentességet az agrár- és élelmiszeripari termékekre, ezáltal beözönlött az ukrán áru az Unió területére. A gazdák így roppant nehéz helyzetbe kerültek

 – vázolta fel a problémát az elnök.

Jakab István szerint az egyes tagállamok költségvetésében megszorításokat okozott a migráció kezelése és a háború költségeinek átvállalása is. Kiemelte, a német gazdák azért tüntetnek, mert a gázolaj jövedéki adó visszatérítését megvonják tőlük, illetve a zöldítések is erősen hatnak a versenyképességre, emiatt a német agrárgazdaság termelési teljesítménye 12 százalékkal csökkent.

Az elnök visszaemlékezett a 2005-ös demonstrációra, amikor az akkori kormány olyan felelőtlen megállapodást kötött, mely a magyar gazdákat a mostani tagállamokhoz hasonlóan nehéz helyzetbe hozta. Mint mondta, akkor 1150 traktorral vonultak Budapestre, melynek hatására megkötöttek egy 39 pontos megállapodást, mely még ma is érvényben van.

nak, magosz, fórum, agrárium
Jakab István, a MAGOSZ elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Leveszik a gazdákról a terheket

– Minden egyes kérdésben érdemi egyeztetés zajlik. Megszorítás helyett pedig, amiben az uniós lehetőségek mozgásteremet biztosítanak, azt megteszi a kormányzat. Meghatározó volt a számunkra a nemzeti kiegészítő támogatások 80 százalékos mértéke, és ez már az átmeneti időszakban, a hétéves költségvetés első két évében is rendelkezésre állt – mondta. 

Rámutatott, hazánkban a gázolaj jövedéki adó visszatérítés mértékét nem megvonták, hanem emelték. Hozzátette, emellett olyan nemzeti tanácsadó hálózatot alakítottak ki, ami a túlzott adminisztratív feladatok terheit leveszi a gazdák válláról. Ezt azt takarja, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április elsejétől falugazdász hálózatként is működik. Mint mondta, nemcsak az elnevezésben történt változás, hanem létszámban, infrastruktúra-fejlesztésbne és a falugazdászok felkészítésében is, hogy át tudják vállalni a gazdák terheit.

Jakab István szerint Magyarországon az Európai Unió legjobb földtörvénye működik, hiszen a helyben lakó gazdák véleménye alapján születik meg a döntés a földátadás kapcsán is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában