Ünnepelt a Nagy Imre Társaság

2024.04.20. 14:35

Nagy múltú szervezet elismerését vehette át Debrecen polgármestere – fotókkal

A Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar vármegyei szervezete alapításának harmincadik évfordulóját ünnepelték szombaton. A rendezvényen a köszöntők mellett elismerések átadásával és kiállítással is várták az érdeklődőket.

Bekecs Sándor

Papp László polgármester Balahó Zoltántól, a Nagy Imre Társaság országos elnökétől vette át a díjat

Forrás: Czinege Melinda

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte április 20-án a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar vármegyei szervezete. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárban tartott ünnepségen köszöntőkkel, elismerések átadásával és kiállítással is várták az érdeklődőket.

– Rendkívül fontos szerepe van a Nagy Imre Társaság szervezetének az emlékezéspolitikában. 1994-ben nem csak a vármegyei szervezet alakult meg, ugyanis néhány héttel később, május 8-án a rendszerváltás utáni első választást tartották. 1990-ben az ország úgy döntött, új irányt vesz, és a szocializmust, a diktatúrát maga mögött hagyja. S miért fontos az emlékezés és emlékeztetés? Röpke négy év kellett ahhoz, hogy a magyar társadalom hátraarcot csináljon, s Horn Gyula vezetésével visszaszavazza a Magyar Szocialista Pártot a magyar törvényhozásba – fogalmazott beszéde elején Papp László, Debrecen polgármestere. Hangsúlyozta, az egyik legnagyobb történelmi igazság, hogy a múltunk megismerése nélkül nem érthetjük meg a jelenünket.

CM20240420_Nagy Imre Társaság 30. évforduló_Hajdú-Bihar_HAON (21)
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Papp László kifejezte, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése sorsfordító esemény volt hazánk történelmében. Ez volt a kezdete annak a hosszú gyógyulási folyamatnak, amely még most is tart nemzetünk életében. Nem hallgathatunk arról, hogy mi történt 40 éven át, mert ez figyelmeztet minket arra, hogy a kommunista politika soha többé ne teremtethesse meg az elnyomás és a félelem kultúráját. Ismernünk kell Nagy Imre és az ’56-os hősök történetét ahhoz, hogy átérezhessük a nemzeti szuverenitás értékét. Nem hagyhatjuk még egyszer azt, hogy más országok ránk erőltessék akaratukat saját nemzeti érdekeink ellenében. Ebben az emlékezetfenntartásban kiemelkedő és elévülhetetlen a szerepe a Nagy Imre Társaságnak.

Nagy Imre emlékezetét ismertetik meg a következő nemzedékekkel

– Harminc év nemzetünk több mint ezeréves történelmében nem számottevő, azonban jelentőségét a benne rejlő események tartalmai adják. Nagy Imre mindig a szegények és a gyengék oldalán állt, ezért sokáig elhitte, hogy a kommunista rendszer segíti az elesetteket. Egy évtized után már tisztán látta, hogy a demokrácia és a proletárdiktatúra összeegyezhetetlen. Később azt is, hogy hazája a szovjetek számára csak egy kolónia. Haláláig hű maradt az általa megfogalmazott gondolathoz:

Mint a magyar nép fia és a magyar nemzet tagja, magyar voltomra büszke vagyok, magyarságomat meg nem tagadom, magyar hazámat és népemet forrón szeretem, igaz hazafisággal, amely más népek és nemzetek szeretetével együtt képezi proletár-nemzetköziségem alapját és lényegét

– idézte köszöntőjében Oláh László, a vármegyei szervezet elnöke.

CM20240420_Nagy Imre Társaság 30. évforduló_Hajdú-Bihar_HAON (4)
Oláh László, a Nagy Imre Társaság vármegyei szervezetének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Beszédében bemutatta szervezetük történetét, az elmúlt három évtized alatt végzett tevékenységét, méltatta a társaság tagjainak munkáját, és köszönetet mondott a városnak, támogatóiknak az együttműködésekért. Hangsúlyozta, a jövőben is a legfontosabb feladatuk a mártír miniszterelnök emlékének ápolása, Debrecen forradalmi emlékeinek életben tartása, s múlt megismertetése a jövő nemzedékei számára. 

Balahó Zoltán, a Nagy Imre Társaság országos elnöke szomorú hírrel kezdte beszédét: a Nagy Imre Társaság alapítója, Földvári Rudolf életének 102. évében a három évtizedes jubileum reggelén elhunyt.

CM20240420_Nagy Imre Társaság 30. évforduló_Hajdú-Bihar_HAON (16)
Balahó Zoltán, a Nagy Imre Társaság országos elnöke
Forrás: Czinege Melinda

– Nem kis dolog az, hogy egy civil szervezet célja immár 30 éve a hagyományápolás, s az elmúlt évek jelentős társadalmi változásai mellett együtt maradt, aktív – méltatott az országos elnök.

Az ünnepség végén Nagy Imre-emlékplakettet adományozott a szervezet Papp László részére, valamint emléklapot vehetett át Balahó Zoltán, továbbá Kovács Sándorné és Csizmadia Imre a Széchényi Ferenc Tájmúzeumban végzett munkájukért.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában