Sajtótájékoztató

2024.04.09. 17:27

Hosszasan sorolta a Fidesz a Civil Fórumnak a Debrecenért tett környezetvédelmi intézkedéseket

A Civil Fórum megtévesztésnek tartja a facsemeték ültetését, a Fidesz szavak helyett tetteket várna Gondola Zsolt Zoárdéktól.

Haon.hu

Környezetvédelmi kérdésekről tartott sajtótájékoztatót a Civil Fórum kedden Debrecenben

Forrás: Molnár Péter

Kik ültetnek ma fát Debrecenben? címmel tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Gondola Zsolt Zoárd, az egyesület polgármesterjelöltje az eseményt összegző közleményben kezdésképp arról írt, hogy Debrecen nem először került légszennyezési szempontból a legszennyezettebb települések közé hazánkban az elmúlt hónapban. Rámutatott, az Alföld kiszáradóban van, a szálló por mértéke egyre inkább növekedni fog.

Mint írta, a város zöld politikájának alapvető célkitűzése kellene, hogy legyen ezen káros folyamatok megállítása, majd beemelte a képbe a CATL beruházását, amely „a megismert adatok szerint jelentősen terhelni fogja környezetünket”. 

„Azok ültetnek ma facsemetéket, akik a nyakunkra hozták ezt a szörnyűséget” – válaszolta a tájékoztató címében feltett kérdésre Gondola Zsolt Zoárd, aki szerint a város által ültetett facsemeték csak 15-20 év múlva lesznek képesek arra, hogy megkössék a szálló port, ezek ültetését így „megtévesztő álpropagandának” tartja. Hozzátette: a városban a „zöld fordulat” csak a szennyező források csökkentésével képzelhető el, ezért valós növénytelepítést kell végrehajtani, az üzem megnyitása nélkül.

civil fórum debrecen
Elültetett fák a Sumen utcánál
Forrás: Molnár Péter

Fidesz: nincs még egy település, ahol ilyen fásítási program lenne

A tájékoztatón elhangzottakra reagálva a debreceni Fidesz-KDNP-frakció először is leszögezte, a Zöld Kódex az ország legjelentősebb városzöldítési programja, amely az élet minden területére kiterjed, és azt megfelelő tudományos háttérrel alkották és valósítják meg. Írtak még a Civaqua-programról, amelynek köszönhetően vízgyűrű jön létre Debrecen körül, de megemlítették az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben! programot és a véderdősítést is, amelyben már 28 ezer facsemetét ültettek el napjainkig. „Ekkora fásítási programot egy település sem valósított meg Magyarországon” – tették hozzá.

Arra is emlékeztettek, hogy a Future of Debrecen mozgalom keretében a Zöld Kódex 50 intézkedését valósítják meg: az Újabb 10 ezer fát ültetünk! program mellett folytatják a véderdősítéseket, zöld folyosókat alakítanak ki, és továbbviszik a vizet a Nagyerdőnek és az Erdőspusztának. Erősítik továbbá a zöldenergia-termelést és -tárolást, új napelemparkokat alakítanak ki, elektromos, zöld buszokat állítanak forgalomba, tisztítják az utakat és padkanyeséseket végeznek.

„Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Debrecen levegője javuljon! A Civil Fórum képviselői soha egyetlen felsorolt intézkedést sem támogattak!” – írták többek között. 

„A zöldiparra a világ minden részén úgy tekintenek, mint a globális klímaharc egy nagyon fontos elemére. Egyedül Magyarországon nincs ez így, mert itt a baloldal saját politikai érdekeit és külföldi gazdasági érdekeket tart szem előtt. Valójában a baloldal, köztük a Civil Fórum nem akarja, hogy Debrecen erős és gazdaságilag független legyen” – húzták alá ezután, majd arról írtak, hogy a Civil Fórum szavak helyett inkább tegyen valamit a környezetért, például ültessenek fákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában