Állásbörze

2024.03.21. 10:30

Munkalehetőségből nem volt hiány: a Napló állásbörzéjén kiderült, Debrecen munkaerőpiaca roppant vonzó – fotókkal

Csütörtökön új helyszínen várta az álláskeresőket a Hajdú-bihari Napló jubileumi, 10. állásbörzéje. A Kölcsey Központban egészen 16 óráig csaknem harminc kiállítótól kaphattak tájékoztatót a látogatók a különböző munkalehetőségekről.

Hajnal László

A BMW látványos standdal készült a Napló Állásbörzére

Forrás: Kiss Annamarie

A helyszínen azt tapasztaltuk, már a korai órákban számos érdeklődőt vonzott az állásbörze, ahol különböző munkalehetőségekkel találkozhattunk. Több multinacionális cég, debreceni vállalkozás, szakképző intézmény, közszolgálati szervezetek és fegyveres szervek standjánál rendelkezésre álltak a cégek és szervezetek képviselői, hogy segítsenek egy esetleges karrier elindulásában.

20240321-allasbörze-Debrecen-KA_14
Munkalehetőséget kínálnak a különböző cégek az állásbörzén
Forrás: Kiss Annamarie

A börze nem csupán a munkáról szólt, a Napló egy nyereményjátékkal is készült, amelyen Campus Fesztivál-bérletekkel gazdagodhattak a szerencsések. Emellett interaktív, játékos bemutatókkal és meglepetéssel is kedveskedtek a kiállítók.

Nem csupán munkalehetőséggel, hasznos információkkal térhetnek haza a látogatók

Délelőtt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Munkatörvénykönyv aktuális változásairól tartott előadást, ezt követően pedig a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya nyújtott ingyenes tájékoztatót az álláskeresők nyilvántartásba vételéről, az ellátásokról, valamint a pályázati projektekről. A Joker-Diák Iskolaszövetkezet a diákmunka lehetőségeket ismertette, a WHC Kft. debreceni kirendeltsége pedig önéletrajz készítési tippeket adott, míg a Mediaworks standja mellett egy profi fotós készített ingyenes, önéletrajzhoz használható portréfotót az álláskeresőknek.

20240321-allasbörze-Debrecen-KA_16
A Mediaworks is készült standdal
Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni munkaerőpiac vonzóvá vált

Rácz Róbert főispán beszédében megköszönte a hajdú-bihari napilap munkáját, amiért évről évre megszervezi az Állásbörzét, hozzátette azonban, szerencsére a vármegyében egyre könnyebb tető alá hozni a hasonló találkozókat. 

Kiemelte, az elmúlt két évben Hajdú-Biharban a regisztrált álláskeresők száma 15 százalékkal, 20 ezer főről 17 ezerre csökkent. A munkát kereső pályakezdő fiatalok pedig 50 százalékkal voltak kevesebben a vármegyében 2022-höz képest, melyre a főispán szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa.

 Rácz Róbert szerint erre a magyarázat, hogy Debrecenben olyan gazdaságfejlesztési folyamatok indultak el, melyek alapvetően rázzák fel a munkaerőpiacot. 

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, az elmúlt évtizedben hatalmas változás ment végbe a humán erőforrást biztosító intézkedéseknek köszönhetően. 

Papp László beszédében büszkeségét fejezte ki, hogy Debrecen munkaerőpiaca az elmúlt időszakban rendkívül vonzóvá vált. Mint mondta, míg az elmúlt időszak a munkahelyteremtés időszaka volt, míg az elkövetkezendő évek a munkahelyek betöltését fogják szolgálni. 

A polgármester kifejtette, tíz év alatt több mint ötezer milliárd forint értékű beruházás érkezett a városba, és – bár ezek még teljes mértékben nem valósultak meg –, 2030-ra a létrehozott munkahelyek száma meghaladja a húszezret is.

Rámutatott, a korábbi, 2015 környékén tapasztalt elvándorlási tendencia megfordult, és egyre inkább jellemző, hogy a fiatalok visszatérnek Debrecenbe. Hozzáfűzte, nemcsak számokban teljesít jól a munkaerőpiac, hanem minőségben is, hiszen kiváló munkalehetőségek ezrei állnak a debreceniek rendelkezésére. 

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A BMW elektromos autója is látható az állásbörzén 

Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs igazgatója köszöntőjében elmondta, a BMW Group Gyár Debrecen – a börze fő támogatója – folyamatosan építkezik Debrecenben. 

Azonban nemcsak az üzem 400 hektáros területén, hanem a gyár falain kívül is kiveszik a részüket a közösségépítésből.

Elmondta, éppen március harmadik hetében írták alá az együttműködési megállapodás kibővítését a Debrecen Egyetemmel, hiszen fontos, hogy hosszú távú, közös jövőt építsenek a régióban. Elárulta, a BMW a Napló Állásbörzére egy elektromos modellel érkezett, ami ugyan még nem az a Neue Klasse, ami a debreceni gyárban fog készülni, azonban ahhoz egy nagyon hasonló jármű.

Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs igazgatója
Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Vass Kata, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztője elmondta, az Állásbörze már egy többéves hagyomány, melynek megrendezéséhez egyre nagyobb helyszínt kellett találni. Mint mondta, ez nem véletlen, hiszen Debrecen és a térség is dinamikusan fejlődik, és rengeteg a munkalehetőség az itt élők számára.

Kiemelte, a börzén nemcsak az álláskeresők, hanem a diákok is csemegézhetnek a kínálatból, és felmérhetik a lehetőségeket.

A mai digitális világban, amikor okostelefonnal kelünk és fekszünk, ügyeink nagy részét az interneten bonyolítjuk le, és a beszélgetések, tárgyalások is telefonon zajlanak, ráadásul az álláskeresés is böngészéssel kezdődik, rendkívül fontos, hogy személyesen találkozhatnak a munkáltatók és a munkavállalók. Erre az Állásbörzén adott a lehetőség

 – fejtette ki Vass Kata.

Vass Kata, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztője
Vass Kata, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztője
Forrás: Kiss Annamarie

A főszerkesztő hozzátette, a jelenlévő cégek, szervezetek ajánlatai mellett szakmai előadásokkal és önéletrajz készítési tanácsokkal is készült a Napló, így egy egészen összetett csomagot tud kínálni az esemény.

Sok érdeklődő érkezett az állásbörzére

A megnyitót követően folyamatosan érkeztek a látogatók. Fiatalok, középkorúak, de még nyugdíjas korosztályból is láttunk érdeklődőket. Voltak, akik csak nézelődtek, mások céltudatosan érkeztek a standokhoz, vagy csak adtak a véletlennek egy esélyt.

20240321-allasbörze-Debrecen-KA_51
Látogatók a standok között
Forrás: Kiss Annamarie

Tibor és barátja Nyírmártonfalváról érkeztek, a Haonnak elmondták, szeretnének Debrecenben munkát vállalni. Főként a fémiparban próbálnak elhelyezkedni, mivel ilyen irányú végzettségük. A Haonon olvastak a börzéről, és úgy gondolták, ellátogatnak a Kölcsey Központba, hogy megtekintsék a felhozatalt.

– Nagyon meglepődtünk a kínálaton, mivel az állásbörzéken általában a mérnököknek és az informatikusoknak biztosítanak lehetőséget, ide viszont a mi szakunknak megfelelő kiállítók is eljöttek – mondta Szabó Tímea, aki csoporttársával, Asztalos Adrienn-nel érkezett a rendezvényre. Mindketten a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Kereskedelem és marketing szakán tanulnak, és szakmai gyakorlatra keresnek helyet.

Elmondták, a legtöbb helyen kedvesek voltak velük, leginkább a Kronest emelték ki, ahol elmondásuk szerint nagyon készséges és megértő volt a cég munkatársa.

A Napló fotósarkánál találkoztunk Szabó György Róberttel, aki Erdélyből látogatott el a Napló Állásbörzére. Mint mondta, nemrégiben szembesült azzal, hogy nincs egy naprakész önéletrajza. Része volt annak a korszaknak is, amikor kézzel írott formátumú jelentkezés kellett benyújtania az álláskeresőknek, de a folyamatosan megújuló CV-trendekkel nincs tisztában. Úgy gondolta, ha már erre jár, meghallgatja az önéletrajz készítésről szóló tippeket, és egy jó minőségű portrét is készíttet a leendő dokumentumhoz.

Elárulta azt is, több országos állásbörzére is ellátogatott az elmúlt időszakban. Mint kiderült, a lehető legjobb helyen járt Debrecenben, ugyanis korábban az autóiparban helyezkedett el. Így – ha a cívisvárosban találja meg élete állását – nemcsak otthonához közel helyezkedhet el, hanem még a szakmájában is maradhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában