Szépkorú

2024.03.20. 13:26

A vitorlázórepülés, és az ejtőernyőzés szerelmese a kilencvenéves Marika néni

Marika nénit örökbe fogadták, viszont húszévesen felkereste a vér szerinti édesanyját és testvéreit, akikkel utána tartotta a kapcsolatot. A kilencvenéves Nagy Imréné életével ismerkedtünk meg.

Nagy Emese

Vadon Balázs önkormányzati képviselő köszöntötte a 90 éves Marika nénit

Forrás: Nagy Emese

Nagy Imréné Marika néni március 20-án töltötte be 90. életévét, ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt szerdán Debrecenben, a Szávay Gyula utcai idősek otthonában Vadon Balázs önkormányzati képviselő és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

kilencvenéves, idősközöntés, szépkorú
A kilencvenéves Marika néninek a családja is jelen volt a köszöntésen 
Forrás: Nagy Emese

Ottjártunkkor megtudtuk, az ünnepelt Gyulán született, nem a saját édesanyja nevelte őt, gyerekotthonba került, majd nevelőszülőkhöz, később pedig örökbe fogadták. Füzesgyarmaton gyerekeskedett, viszont a középiskolás éveit Gyulán töltötte, ahol az 1950-es évektől ejtőernyős ugrásokon és vitorlázórepüléseken vett részt. A

z extrém sport akkoriban nagyon ritka hobbinak számított, különösen a nők körében, viszont Marika néni egyáltalán nem félt (elmondása szerint), éveken át hódolt szenvedélyének, valójában lelkileg kissé megviselte, amikor különböző okok miatt az aktív vitorlázórepüléstől el kellett köszönnie.

Férjét Füzesgyarmaton ismerte meg, aki akkoriban a helyi földműves szövetkezetnél dolgozott, Marika néni pedig egy időben az egyik füzesgyarmati cukrászdában helyezkedett el, eladóként dolgozott. Nagyon szerette a munkáját, de a szíve mindig az „egekbe kívánkozott”, nem tudott nemet parancsolni a vágyainak, amikor csak alkalma volt, repült.

A férjem nem szeretett repülni, soha nem utazott velem, hiába mondtam neki, ő úgy fogalmazott: marad inkább a szárazföldön

– hangsúlyozta. Hozzátette, férjével, aki sajnos már tíz éve elhunyt, három gyermekük született, ma pedig Marika néni három unokájára és két dédunokájára lehet büszke.

Felkereste a vér szerinti édesanyját és testvéreit

Megtudtuk, Marika néni húszéves korában felkereste az édesanyját, ugyanis nagyon nyomasztotta a gondolat, hogy nem ismeri a vér szerinti rokonait. – Mindent megmozgattam, hogy láthassam őt, ami meg is történt, és nemcsak az anyukámmal találkoztam, hanem a két testvéremmel is. Megbeszéltük, átbeszéltük, amit kellett, utána pedig tartottuk a kapcsolatot, megnyugodott a szívem, amikor először találkoztam velük – emelte ki. Megosztotta, hosszú évekig a repülés volt az ő édesanyja, ugyanis odafent úgy érezte, biztonságban van, mindemellett mérhetetlen szeretet vette körül.

Soha nem féltem a repülőn, akkor sem, amikor kétszer ejtőernyővel kiugrottam, teljesen átadtam magam az érzésnek, szó szerint szálltam

– mondta csillogó szemekkel az ünnepelt, aki 1968-ban családjával együtt költözött Debrecenbe. Rámutatott, a koronavírus-járvány idején nagyon beszűkült az élete, keveset érintkezett környezetével, hiányzott neki a társaság. Többek között ezért is döntött úgy ő maga két és fél évvel ezelőtt, hogy beköltözik az idősek otthonába.

kilencvenéves, idősközöntés, szépkorú, repülés
Marika néni maga döntött úgy, hogy beköltözik az idősek otthonába
Forrás: Nagy Emese

Megosztotta a hosszú élet titkát is

A hosszú élet titkáról is kérdeztük, amire úgy válaszolt, ha szeretet van, akkor minden megadatott. 

Akarjunk sokáig élni, ne adjuk fel soha! Az élet mindig megpróbáltatások elé állít minket, viszont nem szabad soha megfutamodni, ha valamit igazából szeretnénk, akkor azért tennünk kell, legyünk akárhány évesek is, amíg a szívünk dobog, addig élnünk kell!

– emelte ki Marika néni, aki halkan odasúgta nekünk, ha tehetné, ejtőernyővel ma is kiugrana egy repülőgépből, amit bizony el kell hinnünk a kilencvenévesnek, ugyanis néhány éve még repülőpilóta mellé ült, aki Hajdúszoboszlóról egészen Debrecenig fuvarozta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában