Szépkorú köszöntése

2024.03.11. 12:21

Édesapja is közel száz évet élt a debreceni kilencvenéves Juliska néninek

Kis Lászlóné Julianna hosszú évekig a téglási gyermekotthonban dolgozott, szakács és felszolgáló volt egyben.

Nagy Emese

Kis Lászlóné Julianna nagyon jó egészségnek örvend

Forrás: Kiss Annamarie

Nagyon jó egészségnek örvend Kis Lászlóné Julianna, aki március 10-én töltötte be a kilencvenedik életévét. Ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt hétfő délelőtt otthonában Hetei József önkormányzati képviselő és Tóth-Vanka Judit, a debreceni polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. 

Mint megtudtuk, Juliska néni Balkányban született, három lánytestvérével máig nagyon jó a viszonya. Igaz, nem voltak gazdagok, de mindig hozzájutottak a betevőhöz. 

A négy gyermek Tégláson nevelkedett, a szülők gazdálkodásból éltek, amit otthon megtermeltek, azt vitték a piacra eladni, hogy legyen pénzük, ugyanis akkoriban még nem volt annyi munkahely, mint manapság – tudtuk meg az ünnepelttől.

Debrecen Kis Lászlóné Julianna Hetei József haon
Hetei József önkormányzati képviselő nagy csokor virággal köszöntötte a szépkorút
Forrás: Kiss Annamarie

Gyermekotthonban volt szakács és felszolgáló az ünnepelt

– A férjemmel Tégláson ismerkedtem meg, jóformán szomszédok voltunk – fogalmazott. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány, mostanra Juliska néni még 4 unokára és ugyanennyi dédunokára lehet büszke, és utóbbiakból hamarosan megszületik az ötödik. 

Akkor volt ránk jó világ, amikor a férjem elhelyezkedett a Hajdúsági Iparműveknél, én pedig munkát kaptam a téglási Degenfeld-Schomburg kastélyban, ugyanis ott 1955-től 2002-ig gyermekotthon működött. Mondhatni, szakács és felszolgáló is voltam egyben, itt dolgoztam a legtöbbet. Szerettem azt az időszakot, de már olyan nagyon rég volt, mintha igaz se lett volna

 – tette hozzá.

Mint elmondta, férje 2010-ben elhunyt, és a lányával úgy gondolták, sokkal jobb lesz neki a családja közelében, ne éljen egy másik városban egyedül, így Téglásról Debrecenbe költözött. – Szeretek itt élni, minden közel van, a lányom és a vejem nagyon sokat segít, ők a legnagyobb támaszom – hangsúlyozta Juliska néni.

Debrecen Kis Lászlóné Julianna Hetei József haon
Régi fényképek is előkerültek
Forrás: Kiss Annamarie

Mi a hosszú élet titka?

Juliska néni elárulta, soha nem volt válogatós, szereti a finom ételeket. Igaz, ma már keveset eszik, de egy finom sült húsnak, töltött káposztának soha nem tud ellenállni.

A hosszú élet titkáról is kérdeztük az ünnepeltet. Szerint a „jó vérvonal” rendkívül fontos; az ő édesapja 96 éves koráig élt, mindemellett Juliska néninek mindegyik lánytestvére él, a legidősebb 93 éves. 

Apám génjeit örököltük, neki is köszönhetjük, hogy még élvezhetjük a mindennapokat. De én azt mondom, ezen túl az is nagyon fontos, hogy ne hagyjuk el magunkat, mozogjunk annyit, amennyit csak tudunk!

 – javasolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában