Közlekedés

2024.02.22. 19:19

Új körjáratot indít a DKV Józsán: bemutatkozott a J1-es midibusz – fotókkal, videóval

Egyfajta gyűjtőjáratként fogja megkönnyíteni a közösségi közlekedést a félóránként közlekedő busz.

Hajnal László

Juráskó Róbert, Tóth Szabolcs és Balázs Ákos

Forrás: Czinege Melinda

A józsai közösségi közlekedéssel kapcsolatban tett két fontos bejelentést csütörtök délután Balázs Ákos Debrecen-Józsán, a Szordasi úton tartott sajtótájékoztatón.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, az energiatakarékossági intézkedések bevezetésével a 34, 35 és a 36-os járatok hétvégente a reggeli és a késő esti járatokon kívül mindössze a Doberdó utcáig közlekedtek Józsa felől, a március 4-ét követő első hétvégétől azonban újra a Segner téren lesz ezen járatok végállomása.

Balázs Ákos elmondta, számos jelzés érkezett a városhoz ezzel kapcsolatban, hiszen sokaknak fontos, hogy zökkenőmentesen eljussanak a munkahelyükre, emiatt felülvizsgálták a korábbi intézkedést.

– Kiépült a Józsa Liget lakópark, szinte már az összes telken új családi ház áll, illetve a Harsein-kert lakói is kérték korábban, hogy vonjuk be Józsa ezen részét is a közösségi tömegközlekedésbe –
fejtette ki az alpolgármester. Elmondta, a körjárat március 4-étől a Szordasi úti autóbuszmegállóból indulva a Meszesi utca felé halad, a Tokaji utcán pedig rácsatlakozik a 36-os autóbusz útvonalára. A Józsa Park érintésével elindul Debrecen irányába, majd ismét a Szordasi útra kanyarodva zárja a kört.

Balázs Ákos hangsúlyozta, a 35-ös főút négysávosításáig a Szordasi úti csomópont annak szűkössége miatt kisebb autóbuszokkal közelíthető meg biztonságosan, ezért úgy döntöttek, hogy a 20 fős Mercedes buszok bevezetésével indítják el a szolgáltatást. Később, a Józsa és Debrecen közötti útszakasz kétszer kétsávosítása megoldhatja a problémát, ezután ugyanis lehetővé válik, hogy a 36-os buszt menetrend szerint bevezessék a lakópark felé.

Fellélegezhetnek az alsójózsaiak

Juráskó Róbert, a Településfejlesztő Egyesület elnöke szerint jelentős könnyebbséget fog jelenteni a környéken élők számára az új járat elindulása. Helyi lakosként elárulta, meglehetősen körülményes a járművel nem rendelkezők számára a közlekedés Alsójózsa ezen szakaszán, mivel az utóbbi időkben dinamikusan fejlődött a volt ládagyári terület.

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója kifejtette, régi kérés teljesült azzal, hogy immár ki tudják kiszolgálni Józsa ezen területét közösségi közlekedéssel. Elmondta, hétvégente a 34R és 35R autóbuszok helyett a 34A és 35A fog közlekedni, a 35YR helyett pedig 35F, a 36R-et pedig 36A jelzésű autóbusz váltja.

Beszélt a J1 viszonylatjelzésű körjáratokról, melyen midibuszokkal látják el a közlekedést, 5 óra és 8 óra között 30 perces követési távolsággal hat járat fogja teljesíteni a kört, délután 13 és 18 óra közt további tíz buszjárat fog indulni az útvonalon. A pontos menetidő a DKV honlapján elérhető, illetve Tóth Szabolcs arra ösztönözte a lakókat, hogy a közlekedési vállalat applikációját alkalmazva valós időben tájékozódjanak a járatok pontos indulási idejéről és útvonaláról.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában