Értékőrzés

2024.02.09. 15:24

Értéket őriznek és értéket teremtenek Folyáson

Egy régi romos épület szépült meg és kapott új funkciót Folyáson, amiről bővebben Magyar Sándor polgármester beszélt a Haonnak.

Nagy Emese

Egy helytörténeti állandó kiállítást rendeztek be Folyáson

Fotó: Balatoni Réka

Folyáson, az alig 300 lakossal rendelkező kis faluban egy régi romos épület szépült meg és kapott új funkciót – tájékoztatta a Haont Folyás polgármestere, Magyar Sándor, aki érdeklődésünkre közölte: a nemrég felújított épületben egy helytörténeti állandó kiállítást rendeztek be. 

A kiállítás célja, hogy visszarepítse a látogatókat a régi káptalani időkbe, melynek emlékét néhány épület, egy templomrom és a temetői keresztek még mindig őrzik Folyáson

 – fogalmazott a polgármester.

Folyás épület haon
Kívülről is takaros az épület
Fotó: Balatoni Réka

Időutazás

Mint megosztotta, a kiállítóterem belseje a 19. század közepétől az 1947-ig terjedő időszak jellegzetes berendezési tárgyait és bútorait mutatja be. A látogatók úgy érezhetik magukat, mintha visszarepülnének az időben és a káptalan intézőjének szobájába lépnének éppen be. A korhű bútoroknak, berendezési tárgyaknak és képeknek köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba, hogyan éltek az emberek és milyenek voltak a mindennapok a régi világban.

A helytörténeti kiállítóterem létrehozása csak egy része annak az értékmegőrző munkának, amely az elmúlt tíz esztendőben megvalósult Folyáson. A kiállítóterem létrehozása egy nagyon jó alkalom arra, hogy ne felejtsük el, mennyi érték vesz bennünket körül, s mennyire fontos, hogy ezeket megőrizzük az utókor számára

 – hangsúlyozta Magyar Sándor.

Folyás kiállítás haon
Korabeli kép elevenedik meg a szobába lépve
Fotó: Balatoni Réka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában