Közgyűlés: költségvetés

2024.02.19. 15:16

A számok is azt mutatják: Debrecen gondoskodó város – fotókkal, videóval

A szociális, egészségügyi és köznevelési ellátások, támogatások költségvetés-tervben szereplő részleteiről tájékoztatott Széles Diána alpolgármester.

Bekecs Sándor

Papp Csaba (balról), Tóth-Megyesi Enikő, a VisitDebrecen turisztikai igazgatója, Széles Diána és Orosz Ibolya Aurélia

Forrás: Czinege Melinda

Soron következő, február 22-i ülésén tárgyal a város idei költségvetéséről Debrecen közgyűlése. Korábbi tájékoztatójában Papp László polgármester egyebek mellett elmondta, a 2024-es büdzsét a fejlődés, a stabilitás, a környezetvédelem és a gondoskodás határozza meg. Ez utóbbi rész legfontosabb számait mutatta be február 19-én Széles Diána alpolgármester; Orosz Ibolya Aurélia, Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti központjának intézményvezetője, és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója a Belvárosi Egészségfejlesztési Központban.

 A költségvetés kiemelt területe a Gondoskodó Város intézményrendszere. Ide tartoznak az egészségügyi, a szociális és a köznevelési ellátások, támogatások. A működésre idén 14,6 milliárd forintot fordítunk, amely 18,7 százalékkal haladja meg a tavalyi költségeket 

– mutatta be Széles Diána. Hangsúlyozta, a debreceni ellátórendszer kiemelkedően működik, rengeteg dolgozó rengeteg munkaórát fektet abba, hogy a debrecenieknek segítsen.

Mint részletezte, a DAEFI működésére idén 177,5 millió forintot fordítana a város. Az intézményben 117-en dolgoznak, a szűrővizsgálatokon pedig mintegy 39 ezer gyermek vesz részt. A bölcsődék működésére 3 milliárd forint állhat majd rendelkezésre. Itt 13 intézményben 392 dolgozó tevékenykedik, akik 1260 gyermek nevelését látják el. A város 33 óvodájának 48 telephelyén pedig 1093 dolgozó felel közel 7 ezer gyermek egészséges fejlődéséért. 

– A legnagyobb óvodai fenntartók vagyunk az országban, idén 7,5 milliárd forint fordítunk intézményeink működésére – tette hozzá az alpolgármester.

Bérfejlesztés is szerepel a debreceni költségvetési-tervezetben

A Városi Szociális Szolgálat 35,6 százalékkal nagyobb összeggel, összesen 2,4 milliárd forinttal gazdálkodhat az idén. Ennek jelentős része bérnövekmény. Fontos számunkra, hogy jutalmazással, bérfejlesztéssel segítsük a dolgozókat, akik 1398 ellátottért felelnek

 – ismertette Széles Diána. Szociális támogatásokra ez évben 420 millió forintot irányoztak elő. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban rámutatott, kiemelt jelentőséggel bír, hogy a problémákat az ellátórendszer észlelje, s azokra megfelelő megoldásokat adjon. – Ezek a támogatások jelentik a segítséget, ha valaki krízishelyzetbe kerül. Az ellátások mértékét és a jövedelemhatárokat mindig az élethez igazítjuk – tette hozzá. Kifejtette, a kötelezően nyújtandó támogatások mellett a város önként vállalt feladatai között is biztosít többféle ellátást: ezek közül a népszerűbbek közé tartoznak a 70 év felettiek hulladékszállításidíj-támogatásai, valamint a 65 év felettiek számára nyújtott fürdőbelépő-támogatás. A Debreceni Karitatív Testület pedig idén is folytatja munkáját, tavaly több mint 6 ezer 100 családnak segítettek.

– Az az óvodai munkatársak bérnövekménye 17 és 32 százalék között lesz, míg a szociális intézményekben 17 százalékos, a 2023. novemberi fizetésekhez képest – emelte ki Széles Diána. 

Korszerűsödik a debreceni idősotthon, fejlesztik az óvodákat

– Debrecen Gondoskodó Város programja infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmaz. Ennek része egyebek mellett a Pallagi úti idősek otthona korszerűsítésének folytatása 60 millió forint értékben, a Család- és Gyermekjóléti Központ új telephelyének kialakítása a Mátyás király utcán 23,2 millió forintból, valamint a Postakert városrészen a Zelemér utcai óvodai tagintézmény átadása, mely 1,2 milliárd forintból készül el – sorolta. Mindezek mellett óvodai játszóelemek kialakítására, orvosi rendelők felújítására és további jóléti fejlesztésekre is fordíthat a város idén.

A civil szervezetek támogatására 38,5 millió forintot, a Civil, Ifjúsági és Kulturális Alap támogatásaira pedig 47,6 millió forintot irányoztak elő. A fiatal tehetségek támogatása keretében idén 4 millió forintot különítenének el a Cívis Talentum Ösztöndíjra, 20,6 millió forintot a Békessy Béla-sportösztöndíjra, 15 millió forintot a Bursa Hungarica ösztöndíjra, valamint 7,4 millió forintot a diáksport-tevékenységek, illetve 2 millió forintot a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány támogatására.

Több mint tízezer gyermek csatlakozott az iskolaprogramhoz

Orosz Ibolya Aurélia tájékoztatójában kiemelte, feladataik között szerepel a családok átmeneti gondozása, valamint a gyermekek átmeneti otthonának működtetése is, továbbá hatékonyan működtetik a gyermekvédelmi jelzőrendszert. – Az intézményekkel, a civil szervezetekkel és az egyházakkal együttműködve mindenkihez elérünk, akinek szüksége van a segítségre – mondta.

Papp Csaba a DAEFI működésével kapcsolatban elmondta, a tavalyi évben több mint 13 ezer 600 gyermeken végeztek egészségügyi szűrést, 16 százalékuk szenved elhízástól. Többek között ez hívta életre a Mozdulj, Debrecen iskolaprogramját, amelyhez már több mint 10 ezer gyermek csatlakozott. A kezdeményezésüket az UNICEF is támogatja.

A sajtótájékoztató a turisztikát érintő számokkal zárult. A területért felelős alpolgármesterként Széles Diána kifejezte, a modern korban felértékelődött a minőségi szálláshelyek szerepe, így biztató, hogy ezek száma növekvő tendenciát mutat. – A vendégéjszakák száma 2023-ban 577 ezer 399 volt, ami eddig a mindenkori rekord, 2022-höz képest pedig 5,2 százalékos növekedés – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában