Nyertes ajánlat

2024.01.25. 11:03

Most már biztos, hogy úton van Debrecen felé a Természettudományi Múzeum

Egy nyíregyházi cég sikeresen pályázott az intézmény költöztetésének kidolgozására.

Hajnal László

A Magyar Természettudományi Múzeum épülete Budapesten

Forrás: Facebook / Magyar Természettudományi Múzeum

A Természettudományi Múzeum új, debreceni épületegyüttesének kialakítására irányiló, részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására írt ki közbeszerzést 2023 szeptemberében a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő (DIF) Kft.

A közbeszerzési értesítő január 24-ei hirdetménye alapján öt ajánlat érkezett a dokumentum elkészítésére, a nyertes a nyíregyházi székhelyű Megakom Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft.

Kik fogják előkészíteni a megvalósítást?

A tanulmány elkészítőjétől előzetes elvárás volt, hogy a kiállítótér, a gyűjteményi és kutatóközpont épület és két alternatív helyszín kialakítására kell javaslatot tennie, valamint a költözéssel, az üzemeltetéssel és a működésfejlesztéssel kapcsolatos terveket is ki kellett dolgoznia. Szintén követelmény volt, hogy a nyertes a már meglévő múzeumszakmai koncepció alapján dolgozza ki a tanulmányt.

Honlapja szerint a nyíregyházi Megakom Kft. magyar tulajdonú tanácsadó iroda, szolgáltatási területe főként városfejlesztési tanácsadáshoz köthető. Legfontosabb ügyfelei közé települések, központi közigazgatási szervek és közintézmények tartoznak. Huszonöt éves fennállása óta 500 hazai és nemzetközi fejlesztési projekt megvalósításában vállalt aktív szerepet, csaknem 150 milliárd forintnyi fejlesztési forrás megszerzésében és eredményes felhasználásában segítette ügyfeleit.

Debrecen tárt karokkal fogadta a Természettudományi Múzeum érkezését

Legelső alkalommal 2020 elején jelentek meg a hírek, miszerint a kormány arról határozott, hogy a Természettudományi Múzeumot Debrecenbe költöztetik. Habár Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely nyíltan bírálta a döntést, a debreceniek körében népszerű volt a múzeum megépítésének híre, Papp László pedig a város jövőjét meghatározó lehetőségnek nevezte a beruházást.

Az előkészületek 2021 júniusában kezdődtek, a költözésről szóló tárgyaláson eldőlt, a kormány 2,4 milliárd forintnyi támogatást biztosít a cívisváros számára a megvalósításához szükséges előkészítő munkálatok elvégzésére. Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, a cél egy valóban 21. századi, interaktivitásra és jelentős gyűjteményanyag-építésre fókuszáló természettudományi múzeum létrehozása. Hangsúlyozta, mind tartalomban, mind az építészeti megoldásokban egy olyan nemzetközi színvonalú beruházást szeretnének megvalósítani, amely megmozgatja az emberek fantáziáját. 

Az előzetes tervek szerint a komplexum az Oláh Gábor utcai futballpálya helyén építenék fel, a stadion füves területén, ugyanakkor alternatív helyszínként szóba jött az apafai lőtér és annak környezete is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában