előkészületek

2021.06.04. 09:57

Európából is „látható” múzeum jönne létre Debrecenben

Már folyik a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről szóló tárgyalás.

A tervpályázat kidolgozásáról és előkészítéséről egyeztettek Debrecenben | Fotó: Városháza

Az előkészületek részeként nemrég Papp László polgármesterrel és debreceni országgyűlési képviselőkkel találkozott L. Simon László múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztos. A tárgyalás részleteiről Papp László elmondta: a város 2030-ig szóló fejlesztési stratégiája már 2022-re nézve jelentős összegű pénzforrást tartalmaz a tervezésre, így el kell kezdeni egy nemzetközi tervpályázati eljárás kidolgozását, ennek előkészítéséről egyeztettek.

Papp László | Napló-archív

– A kormány tavaly jóváhagyott iránymutatásai szerint járunk el, vagyis olyan megoldást kell találnunk, amely minden tekintetben kielégíti a tudományos igényeket, kezelve a gyűjteményi anyag felesleges mozgatásával kapcsolatos félelmeket. Egy valóban 21. századi, interaktivitásra és jelentős gyűjteményanyag-építésre fókuszáló természettudományi múzeum létrehozása a cél – mondta a polgármester, kiemelve: egy ilyen léptékű beruházásnál csak olyan színvonal jöhet számításba, amellyel Debrecen a nemzetközi színtéren is megállja a helyét, megmozgatja az emberek fantáziáját. Erre fognak törekedni mind az építészeti megjelenésben, mind tartalomban – ígérte, hozzátéve, a kormány jövőre dönt a további fejlesztési forrásokról és arról, hogy melyik szervezet legyen a beruházó.

A tervpályázat kidolgozásáról és előkészítéséről egyeztettek Debrecenben | Fotó: Városháza

Megerősítette: a múzeum felépítésére továbbra is az Oláh Gábor utcai stadion területe a legesélyesebb, amiben annak is szerepe van, hogy a terület részben állami tulajdon. Így ingatlanszerzésre nem kellene jelentős összeget fordítani. Ismert: a kormány 2020 elején döntött arról, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenben fog működni a jövőben. Az intézmény jelenleg Budapest három pontján működik, ami a gyűjtemény látogatók általi hozzáférését is gátolja. Szintén ismert a kormány azon politikai szándéka, hogy ha már minisztériumok vidékre telepítése nincs is napirenden, a múzeumi gyűjtemények terén csökkentenék a Budapest-központúságot.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában