Vízszentelés

2024.01.07. 14:19

Megszentelték Hajdúszoboszló gyógyító vizét – fotókkal

Vízszentelést tartott a Hajdúszoboszlói Görögkatolikus Egyházközség.

Bekecs Sándor

Fekete András parókus vezette a szertartást

Forrás: Czinege Melinda

Vízszentelési szertartásra invitálta híveit és minden érdeklődőt a Hajdúszoboszlói Görögkatolikus Egyházközség január 7-én a Csónakázó-tó József Attila úti oldalánál.  

– A víz, mint a négy főelem egyike, már a teremtéstől végigvonul a Biblián mint Istennek az adománya és éltető – nélkülözhetetlen – kelléke az életnek. A víz maga az élet. Ahhoz, hogy az ne a pusztítás eszköze legyen, a szertartás alatt kérjük a Jóisten áldását a Föld vizeire, és mindenkire, akit a víz éltet, és mindannyiunkra, hogy azt felelősségünk tudatában mindenki javára használjuk – hirdették a szervezők. A szertartás lényegét adó hosszú ima egyrészt a teremtés dicsérete, másrészt Jézusnak a Jordánban való megkeresztelkedésének a fölemlítése, annak magasztalása, harmadrészt pedig áldáskérés erre és minden vízre, és mindenre, mindenkire, aki a vízből részesedik.  

– Azáltal, hogy a szertartást most a természetbe vitte ki a görögkatolikus közösség, az visszakerül a helyére, hiszen a görögkatolikus egyház másfél ezer éves hagyománya a természetes vizek megszentelése. A hajdúszoboszlói Csónakázó-tó önmagában is különleges helyszín. A természet és az ember találkozásának csodás színtere, ahol most első alkalommal tartottunk vízszentelési szertartást – fogalmazott a vízszentelést követően Fekete András parókus. Hozzátette, kívánja, hogy a város nagy ajándéka, annak gyógyvize váljék mindenkinek a testi-lelki egészségére, gyógyulására.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában