Egyház

2024.01.06. 12:17

Élővizeink megóvásának fontosságára is figyelmeztet vízkereszt ünnepe – fotókkal

Ünnepi szent liturgiát tartottak szombaton a debreceni Svetits Katolikus Gimnázium kápolnájában.

Bekecs Sándor

Vízkeresztelés a Svetits Katolikus Gimnázium kápolnájában

Forrás: Kiss Annamarie

Vízkereszt vagy epifánia alkalmából Jézusnak a Jordán folyóban való megkeresztelését ünnepli január 6-án a görögkatolikus egyház. Aznap délelőtt szent liturgiát és vízkeresztelést tartottak a debreceni Svetits Katolikus Gimnázium kápolnájában.

– Sokak számára kérdés, hogy miért is olyan nagy ünnep vízkereszt az egyházban. Hiszen Jézus megtesz egy olyan bűnbánati gesztust, amelyet előtte ezrek, tízezrek is megtettek: elmentek Keresztelő Szent Jánoshoz, s a Jordán folyóban ők is alámerültek, s kérték, hogy Isten a lelküket tegye tisztává – mondta a szertartást követően Szarka Gergely parókus. Mint kifejtette, többek között azért hasonlítja a katolikus egyház például a karácsony nagyságához Jézus megkeresztelkedését, mert ez a jelenség olyan archetipikus képeknek felel meg a Megváltó életében, amely az ókori világban rendkívülinek számított. – Ilyen kép például a trónörökösnek a bemutatása leendő királyként, tehát ennek is megfelelhetett az, hogy Jézus feljött a vízből, s az Atya szózata azt mondta: „Ő az én fiam, őt hallgassátok!” Az ünnep neve, epifánia is erre utal, az Úr megjelenésére – tette hozzá.  

A vízszentelés szimbolikus jelentésének eredete 

A vízszentelésről szólva elmondta, az ókori ember számára ismert igazság volt az, hogy a tökéletes világ és a földi világ kapcsolatban áll egymással: ami előbbiben történik, annak a Földön is meg kell történnie. – De ez fordítva is igaz: ami itt nekünk ünnep, azt a tökéletes világban is megünneplik. Ilyen értelemben, amikor Jézus alámerül a Jordán folyóban, az egyben Isten alámerülését és újjászületését is szimbolizálja, s ezáltal a víz is szenteltté válik – fogalmazott. Szarka Gergely hozzátette, a vízszentelés szimbolikus jelentése mellett a modern kor számára az élővizeink megőrzése és megóvása fontosságának üzenetét is közvetíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában