Honvédelem

2023.11.18. 10:46

Hajdú-Biharban is helytállnak a tartalékos katonák

Ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését végzik, de járőröznek is az északkeleti országrészben.

Haon.hu

Forrás: Honvédelem.hu

Jelentős létszámmal vesznek részt az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái az Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos hadgyakorlaton. A katonák az MH Ludovika Zászlóalj harmadéves honvéd tisztjelöltjeivel közösen hajták végre a számukra meghatározott feladatokat, számolt be a honvédség honlapja.

Mint írták,

egyhetes felkészítési időszak után a tartalékosok november 13-tól őrzés-védelmi és területbiztosítási feladatokat látnak el az északkeleti vármegyék kijelölt területein. Az alakulathoz több mint hatvan honvédtisztjelöltet is átcsoportosítottak, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy a gyakorlat során megismerjék a tartalékos rendszer sajátosságait és a műveleti alakulatoktól eltérő specifikumait.

„A tartalékos katonák őrzés-védelmi feladatokat látnak el Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kijelölt területein, ahol többek között ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését és járőrszolgálati tevékenységet végeznek. A gyakorlat részeként a tartalékos katonák mellett honvédtisztjelöltek is jelen vannak szakaszparancsnoki, szakaszaltiszti, rajparancsnoki és rajparancsnok-helyettesi beosztásokban. Az eddig megszerzett ismereteik mellett lehetőségük nyílik kipróbálni azt, hogy parancsnokként miként tudnak reagálni az esetlegesen bekövetkező nem várt helyzetekre is. Az így megszerzett tapasztalatok jó alapot képezhetnek későbbi szolgálatukhoz is” – mondta el Molnár Zoltán hadnagy, az ezred 5. Területvédelmi Zászlóaljának szakaszparancsnoka.

A területvédelem az ország védelmének szerves részét képezi, ezért is fontos, hogy szükség esetén – helyben – rendelkezésre álljon jól felkészített, kiképzett tartalékos erő. A mostani gyakorlat során a tartalékos katonák a saját lakóhelyük térségében teljesítenek szolgálatot, ezért a helyismeretük előnyt jelent az eredményes feladatvégrehajtás szempontjából. A területvédelmi ezred katonái – őrzés-védelmi feladataik mellett – részt vettek a nyíregyházi repülőtéren megtartott ejtőernyős kiképző ugrás biztosításában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában