Magyar sportszer

2023.10.17. 15:43

Egy új teqball asztalt szurkoltak ki maguknak a debreceni diákok – fotókkal

A magyar fejlesztésű sportszer használatát hivatásos játékosok mutatták be.

Bekecs Sándor

Szilágyi Sándor (balról), Széles Diána és Tóth Tamás kipróbálták az új eszközt

Forrás: Kiss Annamarie

Egy új, Teqball Lite típusú asztallal bővült a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium sportszerállománya a Magyar Teqball Szövetség és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködésében; a keddi ünnepélyes átadón a szövetség hivatásos játékosai tartottak bemutatót és vezették be az érdeklődőket a fiatal sportág rejtelmeibe.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében a magyar fejlesztésű sportszert ismertetve azt az asztaliteniszhez hasonlította, hozzátéve, hogy ezen a görbített asztalon nem csak futballozni, de kézilabdázni, röplabdázni és ping-pongozni is lehet. – Ezt az asztalt adjuk most át nektek és szeretnénk, ha kipróbálnátok, megismerkednétek vele. Ha nagyon ügyesek vagytok, akár egy iskolák közötti bajnokságot is rendezhetünk – mondta a fiataloknak. 

Hangsúlyozta: a város célja, hogy minél nagyobb arányban és mind többet mozogjanak, sportoljanak a helyi fiatalok, valamint egyre többen kapcsolódjanak be a Mozdulj, Debrecen! mozgalomba.

A magyarok a világ legjobbjai

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója felelevenítette a teqball történetét. Mint elmondta, a kitalálója, Borsányi Gábor a kétezres évek elejére datálja a sportág ötletének megszületését, a szabályok, az asztal formája 2012-ben nyerték el ma ismert formájukat. Akkor terjedt el, s azóta lett egyre népszerűbbé hazánkban, majd az egész világon.

– Bízom benne, lesznek olyanok, akik kiemelkedő versenyzőivé válnak ennek a sportágnak, s olyanok is, akik a mozgás szeretetéért választják – fogalmazott a főigazgató. Hozzátette, a magyar sportolók az egyik legsikeresebbek ebben a sportágban – mely hamarosan olimpiai versenyszámmá válhat–; olyanok öregbítik hazánk hírnevét, mint Izsák Anna, Ács Krisztina, Janicsek Zsanett, Katz Balázs, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba – sorolta.

Nem csak profiknak

– Amikor Debrecenben áprilisban megrendeztük az országos fordulónkat, rengetegen voltatok kint szurkolni. Akkor odalépett hozzám az egyik rutinos játékos és azt mondta, nem tudja, mit csináltunk, de ilyen jó hangulat még más teqball eseményen nem volt – méltatta a cívisvárosi közönséget Tóth Tamás, a Magyar Teqball Szövetség főtitkára. 

Ennek a szurkolásnak, a „Legjobb intézményi szurkolói csoport” felhívás győztesének jutalma a most átadott játékasztal.

A magyar szövetség főtitkára hangsúlyozta: annak ellenére, hogy Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi is rendelkezik egy-egy ilyen asztallal, illetve Ronaldinho a sportág egyik nagykövete, nem csak profi labdarúgók játszhatnak teqballt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában