Költségvetési botrány

2023.10.18. 07:00

Az önkormányzat bezárásával riogattak a balmazújvárosi lakossági fórumon, a város tavalyi költségvetése továbbra is tisztázatlan

A hétfői tájékoztatón körülbelül hetven lakos vett részt.

Haon.hu

Hegedüs Péter polgármester (középen) beszélt a város ügyeiről

Forrás: Kiss Annamarie

Lakossági fórumra hívta a balmazújvárosiakat hétfőn este Hegedüs Péter, a település polgármestere a Veres Péter Kulturális Központba, ahol a város zűrös ügyeiről számolt be a helyieknek: többek között a fürdő működéséről, a közétkeztetés jövőjéről és az önkormányzat rossz gazdasági helyzetéről.

Mint az már ismert: Balmazújvárosnak a 2022-es büdzséről szóló önkormányzati rendeletmódosítását, valamint a 2022-es költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját mind ez idáig nem fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete. Ezért a Magyar Államkincstár felfüggesztette az állami támogatás finanszírozását, ezáltal a város nettó 575 millió forinthoz nem tud hozzájutni.

Ferenczi Mária önkormányzati képviselő korábban portálunknak elmondta, hogy a képviselők fele addig nem tudja elfogadni a rendeleteket, amíg nem látják át, hogy mire és hogyan lett felhasználva a település tavalyi, közel hatmilliárdos kiadása.

A hétfői tájékoztatón körülbelül hetven lakos vett részt, azt remélve, hogy tiszta képet kapnak a helyi fürdőt körülölelő zűrökről, a közétkeztetés jövőjéről, valamint a város gazdasági helyzetéről.

Ketyeg az óra: péntekig jelentenie kell az önkormányzatnak, hogy elfogadták-e a rendeletmódosítást

– Az önkormányzati tanácsvezető fel fogja szólítani Balmazújváros önkormányzatát, hogy alkossa meg a rendeletmódosítást, aztán fogadja el a múlt évi zárszámadást. Amennyiben ezek a határidőig nem történnek meg (október 20.), arról a kormányhivatal értesíteni fogja a Kúriát, ami kitűzi a főispán számára a határidőt, hogy a képviselő-testület helyett ő mikorra alkossa meg a beszámolókat – mondta Hegedüs Péter polgármester. 

Aláhúzta: az 575 millió forinttól nagyban függ az önkormányzat további működése, hiszen, ha nem szavazzák meg a rendeletmódosítást minél hamarabb, akkor megszűnik a hivatal, amelyből az következik, hogy nem lesz költségvetése a városnak és nem fogják tudni ellátni a lakosság ügyeit.

– Ha meg akarjuk szüntetni a Kamilla Gyógyfürdőt az a baj, ha nem, akkor az a baj  – ezt már a fürdő kapcsán mondta a városvezető, majd rámutatott: a Városgazdálkodási Kft. eddig is sikeresen működtette a fürdőt annak ellenére is, hogy az folyamatosan veszteséget termelt. A legnagyobb tétel az intézmény kiadásait tekintve az energiaszámla, éppen ezért a folyamatban lévő gázmotor projekt nyújthat lényeges segítséget ennek megoldására, ám amennyiben ez hamarabb megvalósulhatott volna, nem lenne ekkora a probléma.

– Amikor a fürdő létéről van szó, akkor érdekes módon mindenkinek van önálló véleménye, azoknak is, akik egyáltalán nem veszik igénybe a szolgáltatásokat – tette hozzá.

Az energiaár-emelkedés vitte csődbe a fürdőt az ügyvezető szerint

Kalmár Zoltán, a gyógyfürdő vezetője hangoztatta: az energiaár-emelkedés is nagy szerepet játszik a bonyodalmak kialakulásában, mivel 2023-ban 177 millió forintot költöttek csak a villanyszámlák befizetésére, ami a bevétel nagy részét képezte. 

Hegedüs Péter a közétkeztetés helyzetéről is tájékoztatott, melynek kapcsán ismertette:  céljuk az, hogy minél olcsóbban megússzák a közétkeztetésből adódó kiadásokat. Elmondása szerint 2022-ben mint egy 89 millió forintot költöttek csak erre, ezért nyílt közbeszerzést hirdettek meg, hogy a legjobb ajánlatot adó cég lássa el a továbbiakban ezen feladatot. Rámutatott, a jelenlegi közétkeztetést ellátó cég szerződése decemberi hatállyal lejár, ezért fontos, hogy mihamarabb megtalálják a legjobb ajánlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában