Önkormányzat

2023.07.19. 11:30

Egyre jobban eldurvul a helyzet Balmazújvárosban

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés a város pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

Felvonulás a népszerű Balmazújvárosi Motoros Fesztiválon 2022-ben; idén elmarad a rendezvény

Forrás: Napló-Archív

Munkaértekezletet hívott össze július 17-én 14 órára Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere, melyre valamennyi önkormányzati intézmény dolgozója meghívást kapott. Az eseményt több furcsa körülmény is övezte, így többek között az, hogy a képviselő-testület megjelent tagjait erőszakkal kizárták a művelődési házból. A részletekről egyiküket, Ferenczi Máriát kérdeztük.

– A meghívóban – amelyet személyesen, aláírás ellenében kaptak meg a dolgozók –, s melynek a „Tájékoztató” címet adták, az állt: „Kérem a Munkatársakat, hogy segítsenek a képviselőknek egyéni véleményekkel, javaslatokkal a döntések meghozatalában, a rendeletek elfogadásában, amely az Önök által is megválasztott képviselőkön múlik” – ismertette az önkormányzati képviselő. 

Hogy a dolgozók személyesen is el tudják mondani a véleményüket, javaslataikat, a képviselő-testület négy tagja is szeretett volna részt venni a hétfői megbeszélésen, de őket a művelődési ház ajtajában álló két mezőőr nem engedte be. – Egyikük a két karomat erősen megragadva, erőszakkal visszatartott a belépéstől és kitaszított az épületből. Azt mondta, hogy a munkáltatójuk, azaz a polgármester megtiltotta, hogy a dolgozókon kívül mást beengedjenek – idézte fel a hétfőn történteket.

A jelenlévő képviselők kikérték maguknak ezt a viselkedést, de ennek ellenére a két mezőőr bezárta az ajtót, így a polgármester, a hivatal jegyzője, valamint a több száz dolgozó együtt, zárt ajtók mögött kezdte meg a munkaértekezletet. 

Munkaértekezletet egyébként csak a munkáltató hívhat össze, viszont a polgármester csak a képviselő-testület által kinevezett intézményvezetők fölött gyakorol munkáltatói jogokat. Nem tudni, hogy szándékosan vagy véletlenül, de megtéveszti a dolgozókat, mintha ő lenne mindenki munkáltatója

 – mutatott rá Ferenczi Mária. Elmondta még, Hegedüs Péter a törvényesen megválasztott 12 képviselő-testületi taggal még soha nem ült le egy asztalhoz személyesen tárgyalni, vagy munkamegbeszélést tartani. Hat képviselővel pedig több mint három éve megszüntetett minden kapcsolatot, nincs beszélőviszonyban a testület felével. 

Balmazújváros Ferenczi Mária haon
Ferenczi Mária önkormányzati képviselő 
Forrás: Ferenczi Mária/Facebook 

Rengeteg a kérdés a gazdálkodás körül

Továbbra sincs még a városnak elfogadott 2022. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletmódosítása, valamint a 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolója sem. Ezért a Magyar Államkincstár felfüggesztette az állami támogatás finanszírozását

 – osztotta meg a balmazújvárosi képviselőasszony. A képviselők fele addig nem tudja elfogadni a rendeleteket, amíg nem kapnak tiszta képet arról, hogy mire és hogyan lett felhasználva a város tavalyi, mintegy közel 6 milliárdos költségvetése.

– A polgármester gyakran hangoztatja, hogy „ezek már megtörtént számok, ezeken változtatni nem lehet. Nem is érti, miért nem akarják a képviselők elfogadni?” – idézte a városvezetőt. Hangsúlyozta: nem változtatni szeretnének rajta, hanem megismerni a részleteket, tehát mire és mennyit költött a város. Ugyanis rengeteg kérdést tettek és tesznek fel ezzel kapcsolatban, de a közérdekű adatigénylésekre is csak részben kapnak válaszokat.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e, és ha van, akkor mennyi pénze az önkormányzatnak jelenleg a különböző bankszámlákon: így az önkormányzat, a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal, az intézmények, a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégek, valamint a közfoglalkoztatottak elkülönített számláján

 – sorolta. Továbbra is érdeklődnek, kérdezik a képviselők: mennyi az összes kifizetetlen számla összege? Mennyi a jelenleg felhasználható likvid hitel összege? Mennyi a most fel nem használt saját bevétele a városnak? – Ezektől is függhet a dolgozók bérének kifizetése. Szeretnénk tudni, mennyi pénz van bérekre. Ugyanis ezekre a kérdésekre sem kaptak választ a képviselők. De akkor ki jogosult ezeket tudni? – tette fel a kérdést.

Balmazújváros Hegedüs Péter haon
Ferenczi Mária elmondása szerint, Hegedüs Péter polgármester (képünkön a motorosfesztiválon) a képviselő-testület egyes tagjaival évek óta nem tartja a kapcsolatot 
Forrás: Napló-archív 

Folyamatosan mondanak le a köztisztviselők

A képviselő elmondta, hogy a hivatalban is aggasztó a helyzet: egy év alatt már a harmadik jegyzőt nevezte ki a polgármester. Az előző jegyző fél évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt közös megegyezéssel távozott a hivatal éléről. Tavaly majdnem fél évig nem volt pénzügyi osztályvezető, majd mivel házon belül egyik pénzügyi dolgozó sem vállalta el a beosztást, így másik településről jött az új vezető. A pénzügyi osztályról egy év alatt 4 köztisztviselő távozott. Ők mind több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeztek.

 – Információim szerint a napokban az ötödik pénzügyi dolgozó is beadta a lemondását. Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan, ami a hivatalban történik – mondta Ferenczi Mária.

– Nem tudom, hogy a hétfői „munkaértekezlettel” mi volt a polgármester szándéka. Újra ellenünk akarja uszítani a dolgozókat? Lincshangulatot akar kelteni, vagy azt folyamatosan fenntartani? – tette fel a kérdéseket Ferenczi Mária, aki azt is elmondta, hogy tavasszal már sajnos volt arra példa, hogy fenyegető üzenetet kaptak képviselők.

Feljelentések, anyázás a testületi üléseken

– Nyomást akar ránk gyakorolni? A dolgozókkal akarja elérni, hogy kierőszakolják belőlünk, azt a még hiányzó egy szavazatot a rendeletek elfogadásához? Hogy legalizáljuk az eddig megtörtént pénzügyi eseményeket? Ellenem már egy tucat feljelentés történt. Bíróságon, rendőrségen, jegyzőknél, katasztrófavédelemnél vannak folyamatban eljárások. Hegedüs Péter magánvádlóként és polgármesteri tisztségében is tett már feljelentést ellenem. Képviselő feljelenti a képviselőt; 2 hónap köztisztviselői kinevezés után az egyik dolgozó feljelentette a fél képviselő-testületet. A polgármester nyilvános testületi ülésen anyázik. Mocskos szemétládáknak nevezi a képviselők egy részét, kamerába lehülyézi, s elküldi „melegebb éghajlatra” a képviselőt – festette le az önkormányzat körüli hangulatot a képviselőasszony. 

Büntetőeljárás indult az uszoda-projekt miatt

Nagyon rossz irányba tart a város. Nem fejlődünk, pedig a BMW-beruházástól 16 kilométerre, adottságainak köszönhetően mintaváros lehetne Balmazújváros. A már korábban elnyert beruházásokat sem fejeztük be 4 év alatt, és a még korábban elnyert projektekkel sem tudunk évek óta elszámolni. A be nem fejezett uszoda-beruházás miatt több mint fél milliárd forintot kellett visszafizetnie az önkormányzatnak

 – sorolta Ferenczi Mária. A képviselő-testület megosztotta, a polgármester nem tartja a kapcsolatot képviselőkkel, más települések polgármestereivel, az országgyűlési képviselővel, a vármegyei önkormányzattal és a kormányzattal sem.

– Nem zárkózunk el a költségvetési rendelet módosításától és a zárszámadási rendelet elfogadásától, de egy teljes átfogó vizsgálatot kérünk a 2022. évre vonatkozóan, illetve korrekt válaszokat a kérdéseinkre. A polgármesternek és a képviselő-testületnek sürgősen megoldást kell keresnie és találnia arra, hogy az önkormányzat működőképes legyen. Még az idén is lesznek beszámolók, rendeletmódosítások, jövőre újra éves költségvetést kell alkotni, majd zárszámadási rendeletet elfogadni. Van bőven tennivaló – hangsúlyozta a képviselő.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában