Közlekedés

2023.10.03. 12:19

Karnyújtásnyira a Csigekert – Szabó Lőrinc csomópont átalakítása Debrecenben

A tervek szerint jövő tavasszal már felvonulhatnak a munkagépek két debreceni csomópont beruházásánál is.

Bekecs Sándor

Fontos fejlesztésekről számolt be Papp László polgármester

Forrás: Molnár Péter

Két jelentős debreceni útfejlesztés kivitelezésére is kiírta a közbeszerzést az elmúlt hetekben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), melyek eredményeként jelentősen csökkenhet Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca – Füredi út – Balmazújvárosi út kereszteződésének, továbbá mind a Böszörményi, mind a Vezér utcák terhelése. A részletekről október 3-án tartottak sajtótájékoztatót.

A város közlekedési rendszerének megújítási időszakát éljük, hiszen ez az év különösen nagy beruházásokat hozott a közlekedésfejlesztés területén

– hangsúlyozta Papp László polgármester. Mint fogalmazott, évek óta zajló, véget nem érő küzdelem ez, hiszen Debrecen folyamatos növekedése folyamatos tendencia lesz a következő évtizedekben. Éppen ezért a városvezetés állandó feladata, hogy az úthálózat fejlesztése átgondolt, tervszerű legyen.  

Debrecen, útfejlesztés, közlekedés
Papp László és Katona Erzsébet számoltak be a részletekről
Forrás: Molnár Péter

Több sáv is épül a Csigekert – Szabó Lőrinc kereszteződésében

Debrecen polgármestere kiemelte, a város nyugati oldalán több közlekedési csomópont fejlesztése is elindult. Ezek egyike a Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca – Füredi út – Balmazújvárosi út forgalmas kereszteződésének átépítése. – Tíz évvel ezelőtt még nem létezett az Észak-nyugati Gazdasági Övezet, ahol viszont 2024-től, a BMW próbaüzemével megindul a működés, az odatelepülő vállalatokkal további forgalmat generál majd a város ezen részére – mutatott rá Papp László. Felidézte, az érintett csomópont átépítése a tavalyi évben már elindulhatott volna, de a kormány 2022 novemberében több, Debrecent is érintő projektet felfüggesztett, s majd csak az idei év első felének végére sikerült a városvezetésnek és az ÉKM-nak elérnie azt, hogy újra kiírják a kivitelezés közbeszerzését.

A fejlesztés eredményeként a csomópont kapacitása megtöbbszöröződik, mind a négy irányban komoly beavatkozás fog történni. Most 2x1 sáv segíti a Csigekert utcáról a Szabó Lőrinc, illetve a Füredi út irányába haladó forgalmat. Itt a jövőben külön balra, külön jobbra és külön egyenesen haladó sávot alakítanak ki 

– részletezte a polgármester a beavatkozás egy részét. A Szabó Lőrinc utca újraaszfaltozása részben megtörtént, a következő időszakban a körforgalom is elkészül. A 3. szám és a csomópont közötti szakasz az ÉKM beruházásában újul meg, melynek keretében épül egy 200 méteres szervizút, amely bekapcsolódik a már meglévő kerékpárút rendszerébe.  

debrecen, útfejlesztés, közlekedés
A körforgalomban már dolgoznak
Forrás: Molnár Péter

Hidat építenek a Domokos és a 354-es közé

A történet ezzel itt nem ér véget, ugyanis ezt a városrészt még egy jelentős fejlesztés érinti. 2019-ben adtuk át a Domokos Márton út első szakaszát, amely korábban egy földutas, burkolatlan felületű közlekedési lehetőség volt, nem útként működött. Akkor a Balmazújvárosi út és a Vezér út közötti szakasz készült el

– idézte fel Papp László. A folytatásban ezen utat a város északi elkerülőjével, a 354-es főúttal kötik össze, melynek következtében tehermentesíthetik a Böszörményi utat. Ennek kivitelezésére szintén kiírta az ÉKM a közbeszerzési eljárást, ráadásul egy hídszerkezettel, tehát egy külön szintű csomóponttal kötik össze az északi elkerülőt a Domokos Márton úttal.

Abban a pillanatban, hogy elkészül Józsa északi elkerülője – amelynek előkészítésére már kiírták a közbeszerzést, ahogy a Debrecen és Józsa közötti útszakasz 2x2 sávossá alakítására is –, lehetővé válik, hogy kitereljük a forgalmat a Böszörményi útról – mutatott rá.

Ennek részleteiről korábban itt írtunk:

Papp László elmondta, várhatóan mind a Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca – Füredi út – Balmazújvárosi út csomópontban, mind pedig a Domokos Márton utcán jövő kora tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. Előbbi akár 2024. végére elkészülhet.  

Forrás: Debreceni Városháza 

Elkészül a kerékpárút hiányzó szakasza is

– Úgy tekintünk erre a csomópontra, mint a városrész kapujára, s igyekszünk ezt a kaput minél szélesebbre tárni az itt élők és itt áthaladók számára. Előzetesen elindítottuk a Szabó Lőrinc utca háromütemű felújítását, melyből kettő már majdnem elkészült. Itt hamarosan teljes biztonsággal és jó ütemben tudnak haladni az autósok – fogalmazott Katona Erzsébet önkormányzati képviselő. 

Hozzátette: fontos hír ez a kerékpárosoknak is, hiszen a bicikliút hiányzó, 120 méteres szakasza is megépül.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában