Civaqua-program

2023.09.29. 13:13

Működésben a Civaqua-szivattyú: elindulhat az egy hónapos próbaüzem – fotókkal

Papp László: karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy üzemszerűen elkezdjen működni a Civaqua első üteme.

Szakál Adrienn

Papp László polgármester az új beruházás helyszínén

Forrás: Kiss Annamarie

Mint arról augusztus végén portálunk hírt adott,

Debrecen történelmi jelentőségű vízügyi beruházása az előzetes terveknek megfelelően halad, szeptember 29-én pedig a próbaüzemmód fázisába lépett a Balmazújvároshoz közeli szivattyútelepen. Papp László polgármester pénteken a helyszínen arról tájékoztatott, a munkálatok már 97 százalékos készültségben vannak, így előreláthatóan még ebben az évben befejeződhet a fejlesztés első üteme, és a Keleti-főcsatornából a nagy teljesítményű szivattyúval másodpercenként több mint 1270 liternyi víz érkezik Debrecenbe. 

Elmondta, hogy a 70-es évektől várt pillanat, amikor a Keleti-főcsatornából folyó víz eléri a Tócó forrásvidékét, bekövetkezett, mindez nagyon komoly kivitelezési munkát igényelt és feltételezett, mely a vízügyi mérnökök érdeme. Felidézte, hogy áprilisi szemlén az 1500 kilowattos motorral szerelt szivattyú még nem állt összeszerelt állapotban. A szivattyúnak a teleptől 65 méterrel magasabb pontra kell eljuttatnia a vizet, de az úgynevezett hosszmenti veszteség miatt annyi a teljesítménye, mintha 85-90 méteres magasságba pumpálná fel azt. Szemléltetésképpen megjegyezte: egy háromezer köbméteres tározót 20 perc alatt tud megtelíteni az új berendezés.

Jóléti fejlesztések

Hozzáfűzte, hogy kiépült a 13 kilométer hosszú nyomóvezeték és a 2 kilométeres gravitációs vezeték. – A Civaqua egyik legfontosabb eleme túl azon, hogy vizet juttat Debrecen felszíni vízrendszerébe, az, hogy igyekszünk majd a városnak ezen lehetőségeit különböző jóléti programokkal kiegészíteni, és a Vezér úti tározó környékén is tervezünk jóléti fejlesztéseket, valamint Józsán és a Tócó-völgyben – fejtette ki. Kiemelte, a szivattyút év végén helyezik majd véglegesen üzembe.

Balázs Ákos alpolgármester rámutatott, azokat a zöld törekvéseket segíti elő ez a komoly műszaki megoldásokat igénylő fejlesztés, melyeket korábban már megfogalmaztak. A Tócó-patak mentén véderdősítéseket kezdtek el, a víz ezeket is táplálja majd. 

Azok a zöld intézkedések, melyeket meghozunk, egymást erősítik és egymásra épülnek, de a a program zászlóshajója a Civaqua-program

 – emelte ki.

A polgármester később a szivattyútelep irodahelyiségében személyesen indította el – számítógépen keresztül – a hatalmas teljesítményű berendezést.
Az első ütem 16 milliárd forintból, a második 50 milliárd forintból és körülbelül két és fél év alatt valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában