Látványtervekkel

2023.09.13. 19:00

Ezért hiúsult meg a rendbetétele, és így nézne ki ma a megújult Don-kanyar

Az épület lebontása után társasházat, munkás -és diákszállót is terveztek a helyére.

Szakál Adrienn

Az egykori Don-kanyar kocsma épülete

Forrás: Napló-archív

Mint arról nemrég beszámoltunk, több milliárd forintos adóhivatali terhelés miatt a közeljövőben biztosan nem tűnik el a Hajnal és a Faraktár utca sarkán szégyenkező Don-kanyar. Új társasház építését néhány évvel ezelőtt még molinón hirdette az akkori tulajdonos, a napokban viszont elértük a debreceni Summa-Art Kft. nevű tervezőirodát, mely 2018-ban megbízást kapott a saroktelek beépítésének megtervezésére. A társaság építészmérnök ügyvezető igazgatója először leszögezte: szerették volna „megmenteni” a régi épületet.

Megvizsgáltuk a kérdést, majd elvetettük. A mostani épület teljesen lepusztult, felvizesedett, a mai szabványoknak többek között a lépcsőház sem felel meg

– hangsúlyozta. Felidézte, hogy kezdetben, 2018-ban egy társasház, valamint munkás- és diákszálló építése is a koncepciók között szerepelt. – Kijártam a tulajdonosnak a szabályozási terv módosítását, hogy több lakás legyen rajta elhelyezhető, ami nagyban megemelte az ingatlan értékét és a projekt megvalósulásának esélyét. A korábbi hét helyett a legutóbbi tervben már 19 lakás és két iroda szerepelt – közölte az építész.

A Don-kanyar korábbi látványterve
Forrás: Summa-Art Kft.

Vélhetően más sem épül oda

Portálunknak elmondta, hogy bár a tervtanács és a főépítészek kezdettől fogva támogatták a terveinket, a végleges verzió pozitív tervtanácsi dokumentációját 2021 novemberében záradékolta a jelenlegi főépítész. – Sajnos a projekt láthatólag mégis megfeneklett. A megbízónak érezhetően nem volt pénze az akkori értéken körülbelül 800 milliósra becsülhető beruházásra. Így elkezdte a terveimmel árulni a projektet úgy, hogy nem rendezte a tervezési díjunkat, az akkori áron mintegy 2,5 millió forintot – fűzte hozzá.

Az ügy kezdetétől 92 emailt és számtalan telefonhívást, sms-t váltott a megbízóval, akinek 2022. szeptember 28-án a cégnek küldött tértivevényes levéllel letiltotta a tervek felhasználási jogát.

A Summa-Art az Építész Kamara felé ez év januárjában jelezte, hogy szerzői jogaira tekintettel értesítsék az építészeket: senki sem tervezhet a telekre. Ezt kamarai jogszabály teszi lehetővé – jegyezte meg az építész.

A Don-kanyar korábbi látványterve
Forrás: Summa-Art Kft.

A mai beruházási érték már a szakember becslése szerint körülbelül 1,2 milliárd forint a néhány éve 170 millió forintra meghirdetett Hajnal utca 8. szám alatti telekre. Az építész szerint – akinek csaknem 4 millió forintos kára lett a meg nem valósult fejlesztésből – a felszámolás után még lehetséges, hogy a tervük hasznosulhat, de erre is rendkívül kevés esélyt lát.

Forrás: Summa-Art Kft.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában