Tanévnyitó

2023.09.01. 11:50

Az ideális tanítási nap az első: holnap már hétvége, és minden óra osztályfőnöki – fotókkal

A tanszerlistától a parkolóhelyig: a hatévesek az első tanítás miatt, szüleik pedig miattuk voltak izgatottak.

Szakál Adrienn

Az elősök megilletődve várták az első tanévnyitójukat

Forrás: Molnár Péter

A debreceni és a nyíradonyi járás területén a Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben csaknem húszezer diák kezdte meg az új tanévet szeptember 1-jén, pénteken. A Haon az első tanítási nap reggelén, a minden évben nagyobbnak és nagyobbnak tűnő közlekedési káoszban szintén autóba ült, hogy tanévnyitó ünnepségre induljon. 

Ha nem is tudnánk pontosan, melyik naptári napra ébredtünk, hamar kiderülne a közösségi közlekedés és az autóforgalom reggeli pillanatképeiből, merthogy a húszezer gyerek közül – nem beleszámítva az egyházi és az alapítványi fenntartású iskolákat – sokan szülői kísértettel érkeztek meg az évnyitóra.

A legfontosabb mégiscsak a gyerek

A debreceni tankerület negyven oktatási intézményéhez hasonlóan a Szoboszlói Úti Általános Iskolában is ezen a napon tartották meg a tanévnyitó ünnepséget. Sok fáradt tekintetű szülő, s fáradozásuk eredményeképpen négyszázhatvan rendezett, ünneplő ruhás és mindenben felkészített diák töltötte meg reggel az iskola tornatermét. A tanévnyitó ünnepség jellemzően az első osztályosok meghatározó életeseménye, hasonlóan történt ez a Szoboszlói úti tornaterem első padsoraiban, ahol a legkisebbek eleinte még megszeppenve kutatták tekintetükkel a szüleiket.

Velük ellentétben a bennfentesek önbizalmával foglalt helyet az első b osztályos Ajsa, akinek nővérei szintén ebbe az iskolába járnak. – A testvérei már a nyári szünetben „kiokosították”, így Ajsa ma már úgy érkezett, hogy az első piros pontokat várja leginkább. Tovább lendített az önbizalmán az is, hogy a napokban az első tejfoga is kiesett, amitől nagyobbnak érzi magát – magyarázta az anyukája.

A felsősök az iskolaudvaron köszöntötték egymást, a kollektív jókedvüknek pedig, ahogy kérdésünkre összegezték, két fontos oka van. Az első, hogy az első tanítási nap után már itt a hétvége, másrészt, egészen ebédidőig csak osztályfőnöki órák lesznek.

Új év, új lendület

Mint Pakurár Ágnes igazgató köszöntőbeszédében elhangzott, részben az intézmény nyári programjai is hozzájárulhattak, hogy a gyerekek feltöltődve és vidáman üljenek az iskolapadba. 

Az Erdei iskola és az Erzsébet tábor adta élmények szinte átíveltek a tanévzárótól a tanévnyitóig, és elkészültek az iskolaújság új lapszámai is a vakáció alatt. Természettudományos és sporteszközöket szereztek be, korszerűsödött a kisudvar térburkolata, de ami a legfontosabb: elhivatott, új pedagógusokkal bővült a tantestület.

Pakurár Ágnes igazgató
Pakurár Ágnes igazgató
Forrás: Molnár Péter

Több szülő is felvetette a ünnepség után, hogy szerencsés lett volna inkább a jövő hét elejére időzíteni a a tanítási időszak kezdetét, de hiába: szeptember elseje, hacsak nem hétvégére esik, kőbe vésett dátuma a tanévkezdésnek. Azoknak pedig, akik Ajsával és a buzgók sorsközösségének más tagjaival ellentétben mérsékelt lelkesedéssel várták az előttük álló tanítási napokat, mától már csak október 28-ig, az őszi szünet első napjáig kell kitartaniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában