Projektzáró

2023.08.30. 15:45

Szerető, biztonságos otthonlehetőséget teremtettek Derecskén a fogyatékkal élőknek

Öt plusz egy lakóegység jött létre a hajdú-bihari településen. A projektet szerdán zárták.

Bucsi Bernadett

Átadták a derecskei lakóegységeket

Forrás: Czinege Melinda

Az európai uniós és hazai forrásból finanszírozott „Jobb, mint az Otthon! Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar Megyében” című pályázat részeként Derecskén, Bárándon, Püspökladányban és Szerepen alakítottak ki kis létszámú, bentlakásos otthonokat fogyatékossággal élők számára. 

Összesen 249 férőhelyet hoztak létre, mindezt egy országos, 24 milliárd forintból megvalósuló projekt részeként.

A derecskei projektzáró eseményt augusztus 30-án, szerdán a Tulipán utcai lakóotthonban tartották. A rendezvényen elhangzott, e pályázat célja a korábban, nagylétszámmal működő, korszerűtlen bentlakásos épületek kiváltása, és egyben az ellátottak társadalomba történő integrálása. A projekt részeként létrehozott bentlakásos intézmények nemcsak az ott férőhelyet kapóknak biztosítanak családias légkört, de modern körülményt biztosítanak a dolgozóknak is.

Az önállóság lehetősége is adott

A záróünnepségen részt vett Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, aki rámutatott: az elmúlt harminc év legnagyobb projektje valósul meg napjainkban a fogyatékossággal élők ellátása területén. Emlékeztetett arra, hogy a kommunizmus idején életre hívott nagylétszámú intézmények nem nyújtottak megoldást a segítségre szorulóknak, szükség volt a családias légkört és az integráció lehetőségét biztosító otthonok létrehozására. Mint mondta, a támogatott lakhatást szolgáló épületekben élők önállóságot kapnak szociális támogatás mellett. 

Az államtitkár egyúttal rávilágított arra is, hogy ez a szemléletváltó hozzáállás a lakosságot is elfogadásra sarkallja.

Derecske, támogatott lakhatás, fogyatékkal élők
Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

Ismertette, ma Magyarországon több mint négyezren vesznek igénybe támogatott lakhatást, hozzátette, hogy a jövőben tovább szeretnék bővíteni a projektet. Mint tudatta, jelenleg zajlik egy olyan beruházás, mely további 16 milliárd forint értékben biztosítja majd újabb lakóotthonok létrejöttét.

Munkalehetőséget is teremt

A „Jobb, mint az Otthon! Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar Megyében” című pályázatban a vármegye négy érintett településén csaknem 2,4 milliárd forint értékű projekt valósulhatott meg.

Örömmel fogadta a Derecskén éltre hívott lehetőséget Gáborné dr. Nagy Zsuzsanna, a Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vármegyei kirendeltségének osztályvezetője, aki hangsúlyozta, hogy a sikerhez összefogásra és szoros együttműködésre volt szükség. 

Derecske, támogatott lakhatás, fogyatékkal élők
Rácz Anikó, Derecske polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Rácz Anikó polgármester is üdvözölte a létrejött lakóotthonokat, és elmondta, hogy a városban munkalehetőséget is teremtett ez a projekt. A lakóotthonok dolgozóinak tevékenységéért pedig Vitányi István országgyűlési képviselő mondott köszönetet a szerdai ünnepségen.

Derecske, támogatott lakhatás, fogyatékkal élők
Vitányi István országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában