Helyi közélet

2023.08.23. 13:17

Rejtőzködő bagolylepkét sikerült fotózni a nyárasokban

Haon.hu

Forrás: Patalenszki Adrienn-archív

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén a napokban kezdődött el hazánk legnagyobb termetű bagolylepkéjének, a védett kék övesbagolynak (Catocala fraxini) a rajzása – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

Mint írják, mivel éjjeli lepkefajról van szó, így ritkán kerül szem elé, elsősorban az alföldi puhafás erdőkben és homoki nyárasokban számíthatunk előfordulására. Rejtőszínezetének köszönhetően nappal a fák törzsén összecsukott szárnyakkal ülve gyakran észrevétlen marad, ugyanis szárnyának mintázata kiválóan utánozza a fák törzsét. Célzott keresésére az éjszakai személyes lámpázás és a csalétkezés módszere alkalmazható, melynek eredményeként a Hajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi Tájegységben is sikerült megtalálni ezt a különleges mintázatú és jellegzetes színezetű éjjeli lepkefajt. Hernyója főleg a nyárfajok (Populus spp.) és fűzfajok (Salix spp.) leveleit fogyasztja. Védett lepkefaj, természetvédelmi értéke: 5 ezer forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában