Két hét aktív kutatás

2023.08.21. 13:29

A kutatásba és labormunkába is belekóstolnak a diákok a Debreceni Egyetem nyári táborában

A szervezők igyekeztek színes és érdekes programokat összeállítani a diákok számára.

Hajnal László

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégium tudományos nyári tábora

Forrás: Molnár Péter

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégium tudományos nyári tábora. A kéthetes programot, melyen több mint harminc középiskolás diák vehet részt, hétfőn délelőtt nyitották meg a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán az In Vitro Diagnosztikai Tömb előadótermében.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, a program nem titkolt célja, hogy a legjobb hallgatók a Debreceni Egyetemről kerüljenek ki. Felvázolta, a tábor során szeretnék megmutatni a végzős középiskolások számára, hogy az egyetem csodálatos környezetében milyen kitűnő tanárok fogják oktatni a diákokat. A dékán szerint a tudományos kutatás módszertanával való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, így akár az érettségi előtt is érdemes minél előbb belepillantani abba a folyamatba, hogyan keletkeznek a tankönyvekben is szereplő információk, valamint, hogyan lehet azokat kritikusan értelmezni.

Mátyus László
Forrás: Molnár Péter

Mátyus László szerint ahhoz, hogy az ember a hamis információk keltette káoszban el tudjon igazodni, ismerni kell, hogyan jönnek létre a valós tudományos adatok. Mint mondta, a diákok a táborban ezzel a módszertannal fognak megismerkedni.

A dékán a középiskolásoknak beszélt a gyökeres változás előtt álló felvételi rendszerről is. Többek közt megemlítette, lényeges elem lesz a ponthatárok szempontjából a nyelvvizsga megléte, ugyanakkor a tanulmányi versenyeket is kiemelte. Hozzátette, egy-egy verseny győztesei számára nem is igazán lényegesek a pontok, hiszen ők gyakorlatilag azonnal felvételt nyernek az egyetemre.

Motiváció és orientáció

Muszbek László, a tudományos nyári tábor alapítója – felelevenítve a program 15 évvel ezelőtti indulását – elmondta, egyesek akkoriban szkeptikusan fogadták a tábor ötletét, végül az első két alkalom sikere mindenkit meggyőzött a kezdeményezés létjogosultságáról. Muszbek László szerint a tábor célja az orientáció, hogy segítse a diákokat a választásban, valamint a motiváció, mert a diákok ráébredhetnek, hogy a tudománnyal kapcsolatos munka teljessé teszik az életet, és hosszú távú perspektívát ad.

Muszbek László
Forrás: Molnár Péter

Kappelmayer János, a Sántha Kálmán Szakkollégium igazgatója a elmondta, a tábor népszerűségét jól mutatja, hogy idén legalább kétszer annyian jelentkeztek, mint ahány főt fogadni tudott az intézmény. A kezdeti évekhez képest pedig háromszoros volt az érdeklődés. Hozzátette, a szakkollégiumokban szerzett tapasztalat a világ minden pontján bevett gyakorlat.

Kappelmayer János
Forrás: Molnár Péter

Elmélet a gyakorlatban

Bereczky Zsuzsanna, a Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék vezetője felvázolta, hosszú évek hagyományainak megfelelően állították össze a programot, melynek első részében előadásokon vesznek részt, és gyakorlatokat is végeznek a leendő hallgatók.

Mivel a tanulók különböző középiskolákból érkeztek, ahol eltérő mértékben és minőségben hallhattak hasonló témákról és végezhettek laboratóriumi gyakorlatokat, ezért alapvető laboratóriumi technikákat is meg fogunk mutatni, így mindenki ugyanarról a szintről folytathatja a tudományos kutatást

– mondta a tanszékvezető. Előre vetítette, alapkutatásokról, klinikai kutatásokról, állatkísérletekről, diagnosztikai eljárásokról is lesz szó, illetve a diákok adatbázisokba is betekinthetnek, hiszen a mai tudományos gondolkodásban és tevékenységben az adatbázisok, az informatika és a bioinformatika használata kulcsfontosságú.

Bereczky Zsuzsanna
Forrás: Molnár Péter

Pénzes-Daku Krisztina adjunktus, a bevezető előadások főszervezője elmondta, a programterv összeállításában évről évre igyekeznek megújulni. Rámutatott, ez azért sem könnyű feladat, mert a tanároknak ebben a gyors és rendkívül fejlett információ áramlásról és multitaskingról szóló rendszerben alkalmazkodnia kell az új típusú oktatási módszertanhoz.

Ezen igényeket figyelembe véve minden idők legszínesebb és legizgalmasabb programját állítottuk össze – mondta az adjunktus.

Pénzes-Daku Krisztina
Forrás: Molnár Péter

Baráth Benjámin Regő ezt követően a technikai részleteket ismertette. A Sántha Kálmán Szakkollégium hallgatói elnöke egykori táborozóként úgy véli, nemcsak számos élményt, aktív eseményt és boldog pillanatot rejt a nyári tábor a végzős gimnazista diákok számára, hanem az egyetemi éveket is meghatározza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában