Idősköszöntés

2023.08.08. 11:56

Ilike néni még kilencvenévesen is másokról gondoskodna

Négy unoka és három dédunoka veszi körül a debreceni ünnepeltet.

Szabó-Harsányi Ágnes

Magyar Balázsné Ilike néni 1933. augusztus 5-én született Nyírbátorban

Forrás: Kiss Annamarie

„Úgy szeretném meghálálni” – csendült fel a méltán híres Kovács Kati-sláger, melyet lánya küldött sok szeretettel szépkorú édesanyjának hétfői köszöntésekor. Magyar Balázsné a hétvégén töltötte be kilencvenedik életévét. Ebből az alkalomból a Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonában köszöntötte Majer Tamás önkormányzati képviselő, valamint Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Ilike néni 1933. augusztus 5-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található kisvárosban, Nyírbátorban. Heten voltak testvérek, azonban az egyikük még egészen kicsi korában elhunyt. Édesapját korán elveszítette, mikor legkisebb testvére 3 éves volt. Édesanyja nem dolgozott, háziasszonyként végezte otthoni feladatait, mint ebben a korban sok más édesanya is. A gyerekek felnevelésében anyukája a testvéreitől kért és kapott segítséget. 

A sok tragédia ellenére Ilike néni úgy véli, szép gyerekkora volt.

Mint megtudtuk, fiatal korában gyors- és gépírást kezdett el tanulni, később ebben a szakmában helyezkedett el: Nyírbátorban a határőrségnél kezdett el dolgozni egy irodában, adminisztratív munkakörben. 18 évesen itt ismerte meg férjét, aki határőr volt. Kicsivel több mint egy évvel később a munkahelyi szerelemből megszületett első gyermekük, Ildikó, majd pár év elteltével egy fiúgyermeknek is életet adott.

Ilike nénit Majer Tamás köszöntötte születésnapja alkalmából 
Forrás: Kiss Annamarie

Ilike néni hű maradt hivatásához, a rendőrségnél is gépíróként dolgozott, később innen ment nyugdíjba. 20 évvel ezelőtt elhagyták szülővárosukat és Debrecenbe költöztek. Ezt követően nem sokkal, férje 85 éves korában elhunyt. Az évek múlásával családja egyre csak fogyatkozott, lánytestvére 1-2 évvel ezelőtt hagyta itt, fia pedig alig pár hónapja.

2021-ben jelentkeztek nála a demencia első jelei, melyek az idő előrehaladtával csak súlyosbodtak. Gyermekei munka mellett nem tudták számára biztosítani az egész napos felügyeletet és az ellátást, így az otthonba költöztették, ahol szakszerű ellátásban részesül.

 Az öcsém minden nap látogatta. Próbálok minél gyakrabban eljönni hozzá én is, általában 2-3 naponta. Észreveszi, ha nem jövök pár napon belül, és megkérdi, hogy miért nem jöttem el hozzá

– jegyezte meg lánya.

Nem tétlenkedik az otthonban sem

Fizikai állapota lehetővé teszi, hogy lánya a látogatások alkalmával elkísérje kisebb vagy nagyobb sétákra, a múlt héten a DEAC teniszpályát keresték fel, hogy Ilike néni lássa játszani a dédunokáit. Az otthon számtalan színes programot biztosít a lakók számára. Különböző foglalkozásokon vesz részt, bibliaórán és istentiszteleten is mindig jelen van.
A lakókkal és a dolgozókkal egyaránt remekül kijön, nagyon szereti az embereket, akik körülveszik, és ez fordítva is igaz. Lánya elmondása szerint édesanyja gondoskodás iránti vágya mára sem hagyott alább. Ilike néni szeretne mindenkinek valamilyen módon segíteni, például ételt visz a hálótársának, ha éppen arról van szó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában