Így kell ezt csinálni!

2023.08.06. 11:30

Porhanyós tészták készülnek Ilona néni keze alatt – szívvel, lélekkel és sok jó hozzávalóból

A nyolcvanéves asszony imád sütni-főzni, minden hétvégén a konyhában serénykedik.

Nagy Emese

Erdei Imréné Kurucz Ilona imád sütni-főzni

Forrás: Kiss Annamarie

Sürögtek-forogtak a nagymamák a kemencék körül szombaton, a tizennegyedik bakonszegi Kemencés Napon, hogy ízletes kelt tésztákat varázsoljanak az asztalokra. Erdei Imréné Kurucz Ilona kitűnt az asszonyok közül, és nem azért, mert ő volt ott a legidősebb, észrevettük, ha valakinek segítségre volt szüksége, akkor ő azon nyomban ott termett.

Szóba elegyedünk a zsákai asszonnyal, aki hamar megosztotta a Haonnal, augusztus 9-én tölti be a nyolcvanadik életévét. Ennek tudatában kíváncsiak voltunk, mit keres 33 Celsius-fokban egy szabadtéri rendezvényen, ő pedig csak mosolygott a kérdésünk hallatán.

Drágáim, attól, hogy elteltek felettem az évek, még van két kezem, két lábam, amiket nem félek használni

– kacagott fel Ilona néni, aki elmondta, mióta az eszét tudja, azóta Zsáka lakója. Eleinte tanyán élt a szüleivel, imádta a paraszti életet, egyke gyermek, viszont mindig voltak körülötte korabeliek, így soha nem unatkozott, volt kikkel játszani. – Jószággal foglalkoztak a szüleim, paraszt gyerek voltam, és imádtam minden pillanatát annak az életformának. Jóformán egy rossz emléket sem tudnék az akkori időből felidézni, vigyáztam az állatokra, amíg anyám a finom kelt tésztákat sütött – fogalmazott. Hozzátette, szerinte édesanyjának semmilyen tészta nem adta fel a leckét, mindent meg tudott csinálni. Tőle tanulta el, hogyan kell készíteni a krumplis pogácsát és a kürtöskalácsot.

Kemencében sütötte a kürtöskalácsot is Bakonszegen
Forrás: Kiss Annamarie

Hétvégente süt-főz a családnak

A kelttészta-sütés királynője – ahogyan a csapattagok hívták – 18 évesen ment hozzá férjéhez, akit 15 éves korában ismert meg. Hangsúlyozta, három éven át udvarolt neki a délceg legény, majd összekerültek. Házasságukból két lányuk született, azonban a három unokának és négy dédunokának ma már csak Ilona néni örülhet, ugyanis 22 éve elment a férje, azóta özvegyként él egyedül a zsákai otthonában. – Egyik unokám Amerikában orvos, a másik kettő itt él nem messze, egyik Berettyóújfaluban, a másik pedig Esztárban. 

Nem hagynak magamra, minden hétvégén meglátogatnak, ahogyan a két lányom is

– emelte ki, megjegyezve, a lányainak is mindig azt tanította, nem szabad tétlenkedni. Igaz, ő háztartásbeli asszony volt, viszont az nem azt jelentette, hogy semmit nem dolgozott. Mindenféle jószág volt a házkörül, tehén, birka, disznó és baromfi, azokat Ilona néni rendezte, amíg a férje oda volt megkeresni a kenyérre valót.

Ilona nénit csak a kelttészta-sütés királynőjének hívják
Forrás: Kiss Annamarie

Minden hétvégén süt, amit a gyerekek kérnek, azt ő már rakja is a sütőbe. Örül annak, hogy az unokáknak az általa készített kel tészták a kedvenceik, sokkal jobban szeretik, mint a habos-babos süteményeket. – Túrós táska, szalalkáli, mákos és diós kalács – ezeket kérik a legtöbbet az unokák – fogalmazott. Megjegyezve, amíg bírja, addig ő bizony süt, főz, takarít és rendezi a kertet. 

Nem azt mondja, hogy idősebb korban nincs szükség a pihenésre, de úgy véli, ha mozgásban tartja magát, és nem csap a levegőbe a kezével, hogy majd más megcsinálja, akkor még hosszú évekig a családja körében lehet.

Ilona néni azt tanácsolja, ha elsőre nem sikerül valamit szépen megsütni, az nem azt jelenti, hogy nem szabad újrapróbálkozni. Állítja, mindent meg lehet tanul, csak akarni kell. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában