Heves esőzések

2023.07.05. 10:47

Hajdú-Biharnak is kijutott a villámárvizek okozta országos károkból

A közutasok csaknem kétszáz estben avatkoztak be az elmúlt néhány hétben.

Így állt a víz a 35-ös főúton júniusban.

Forrás: Magyar Közút

Az ország több területén okoztak fennakadásokat az elmúlt hetek heves esőzései és hirtelen időjárás változásai: csaknem 500 kilométer hosszú szakaszt érintettek a gyorsan lezúduló csapadék miatti vízátfolyások és villámárvizek. A Magyar Közút hétfői közlése szerint a szakemberek a havária helyzet elhárítása érdekében közel 200 érintett helyszínen avatkoztak be sikeresen.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetője a Hajdú Online érdeklődésére elmondta, Hajdú-Bihar vármegyében is több szakaszon volt szükség azonnali beavatkozásra. Két eset a 35-ös főutat érintette.

 Az egyikről a Haon is beszámolt; a Vízmű tájékoztatása alapján az illegális csapadékvíz bekötések miatt a szennyvízcsatorna túlterhelődött, ennek következtében Debrecen-Józsa belterületen a víznyomás megbontotta a burkolatot. A Magyar Közút mérnöksége megszervezte és kiépítette a teljes zárást, forgalomterelést.

Szintén a 35-ösön a 300-as és a 320-as kilométerszelvények között Debrecen-Józsa külterületen kézi, illetve gépi erő bevonásával szüntették meg a vízállást.

Továbbá az intenzív esőzések következtében számos helyen sérült a padka, illetve rézsű Hajdú-Biharban, ezen hibákat ütemezve, folyamatosan javítják a közutasok – áll Pécsi Norbert Sándor válaszában.

Június 24-ei felvétel a 35-ösön beszakadt útról
Forrás: Magyar Közút

Az egész országot érintették a villámárvizek

A lezúduló víz az ország több pontján iszapelöntést, sárfelhordást eredményezett, és némely esetben a fellazult talaj miatt fák is kidőltek. A közutas mérnökségi szakemberek csaknem 200 ezer négyzetméteren végeztek elhárítást, kézi, valamint gépi burkolattakarítási munkákat, vízelvezető árkok és padkák tisztítását. A közlekedésbiztonság fenntartására sok helyen ideiglenes korlátozást kellett bevezetniük a fellazult padka állagmegóvása, valamint a burkolatra került szennyeződés eltávolításának idejére.

Mint írják, a csapadékos időjárás megszűnésével az elmúlt időszakban a Magyar Közút ismét fokozottabb figyelmet tudott fordítani napi üzemeltetési tevékenységére, a közlekedők pedig továbbra is országszerte találkozhatnak kaszálást, burkolatjavítást vagy szemétszedést végző közutas gépekkel és szakemberekkel az országos közúthálózaton, ezért a társaság minden közlekedőtől fokozott figyelmet kér, főleg a nyári, forgalmasabb szezonban.
HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában