A Debreceni Vízmű válaszolt

2023.06.13. 11:36

Ezért szakadt be az aszfalt Józsán – fotókkal

A héten még zajlanak a helyreállítási munkálatok, a forgalmat mindkét irányból elterelik ez idő alatt.

Már felbontották az aszfaltot

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Megkezdődtek a helyreállítási munkálatok Debrecen-Józsán, a 35-ös főúton, ahol egy csatorna fedlapja és körülötte a lévő burkolat péntek délután megsüllyedt, s beszakadt. A Debreceni Vízmű Zrt. a Hajdú Online megkeresésére arról tájékoztatott: 

a probléma forrása az lehet, hogy tömegesen vezették be illegálisan az esővizet a víziközmű-hálózatba.  

Mint arról korábban beszámoltunk, június 9-én, pénteken a heves esőzések következtében megsüllyedt egy csatorna fedlapja és a körülötte lévő útburkolat a 35-ös főút józsai szakaszán. Az érintett területet akkor lezárták, a forgalmat pedig elterelték. A helyreállítási munkálatok megkezdődtek, a szakemberek légkalapáccsal bontják az érintett útburkolatot a Sillye Gábor utca és a 35-ös kereszteződésénél.  

Mint azt a víziközmű-szolgáltatótól megtudtuk, a feltárás során kiderült, az általuk üzemeltetett rendszer, hálózat és valamennyi átemelő rendben működik, meghibásodásnak jeleit nem találták. Mivel ez egy választott rendszer, ezért gyakorlatilag – és jogszabály szerint is – nem lehetne benne csapadékvíz. A szakemberek így arra tudnak következtetni, hogy a kárt illegális csapadékvíz-rákötések okozhatták. Ezt támaszthatja alá az is, hogy az Elek utcából – 25 méteres szintkülönbségről – két és fél bárnyi plusznyomással érkezett hatalmas mennyiségű víztömeg a főút ezen szakaszára. 

Ekkora terhelést a rendszer kapacitása nem tud kezelni, ezért nyomhatta fel, s rongálhatta meg a csatornafedelet és az útburkolatot a víz.  

Kedd délelőtt állapot
Forrás: Kiss Annamarie 

A Debreceni Vízmű tájékoztatása szerint a műszaki feltárás és a helyreállítás szerdáig fejeződik be, ezt követően kezdik a területet újraaszfaltozni, amelynek határideje még nem ismert, az függ az időjárástól is. A munkálatok idejére Debrecen és Hajdúböszörmény irányából is elterelik a forgalmat. Az autósoknak a debreceni önkormányzat portálunkhoz eljuttatott pénteki közleményében azt javasolja, ha tehetik, mindkét irányból válasszák az M35-ös autópályát.

Forrás: Kiss Annamarie

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában