Együtt tekertek

2023.05.22. 18:51

A nyugati kiskörút kerékpárútját szelték hétfőn a debreceni biciklisek – fotókkal

Debrecen kerékpárosbarát város, és ezt be is bizonyították.

Együtt indultak a Baltazár Dezső térről

Forrás: Kiss Annamarie

Hétfőn délután fél 6-kor a Baltazár Dezső térről indultak a biciklisek, hogy a város nyugati kiskörútján megépült kerékpárúton tegyenek meg két keréken hat kilométert.

Még mielőtt útnak eredtek volna a kerékpárosok, az eseménnyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: Debrecen kerékpárosbarát város. Elmondta, hogy a Debrecen 2030 program részeként a korábbi években rendelkezésre álló mintegy 80 kilométernyi kerékpárforgalmi létesítményt több mint 100 kilométernyi szakaszra kívánják fejleszteni. Az alpolgármester visszautalt az elmúlt évek fejlesztésére, és kifejtette: mind a hivatásforgalmi, mind a turisztikai kerékpárút-hálózatot jelentős mértékben fejlesztették. Beruházás valósult meg a Diószegi úton, de el lehet kerékpározni Kismacsra, a Határ útra és az ottani ipari parkba, továbbá rövidesen Nagymacsra is. Rámutatott, a hétfői esemény a nyugati kiskörút III. ütemének mentén történő fejlesztést érintette, itt bruttó 538 millió forintból összesen 10 kilométerrel növelték a kerékpárforgalmi létesítmények hosszát. 

2,3 kilométer hosszban önálló kerékpáros sávot alakítottunk ki, illetve 7,7 kilométer hosszban kerékpáros övezetet tudtunk kialakítani

– emelte ki. Megjegyezte, a Miklós és a Hatvan utca közötti szakaszon egyirányú kerékpársávokat hoztak létre.

Barcsa Lajos alpolgármester, valamint Orosz Ibolya Aurélia  és Papp Csaba önkormányzati képviselők a hétfői sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

A biztonságért is tettek

– A cél, hogy a lakosság kerékpárral eljuthasson többek között a a munkahelyére – erről már Orosz Aurélia önkormányzati képviselő beszélt a sajtótájékoztatón. Rámutatott: a hétfői eseményre jelentkezők arányából is jól látszik, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a városban a kerékpározásra.

– Ebben a körzetben egyetlen kilométernyi kerékpárút sem volt néhány évvel ezelőtt – emelte ki Papp Csaba önkormányzati képviselő. Felidézte a fejlődés útját, és elmondta, elsőként az Egyetem sugárúton, később a Bethlen utcán és a Dózsa György úton, majd a Pesti utcán is kiépültek a kerékpáros kilométerek. Hangsúlyozta: a körzet valamennyi nagyobb csomópontjában lámpás kereszteződést építettek ki a biztonságos kerékpáros közlekedésért, és a város 7 kerékpáros zónája közül az egyik szintén ebben a körzetben épült ki.

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában