Együttműködés

2023.04.25. 13:02

Új fejlesztés segíti a debreceni sportszakos hallgatók tanulmányait

Mesterséges intelligencia módszereket alkalmazó elemző rendszerrel ismerkedhetnek meg a hallgatók.

A szoftver alapvetően a labdarúgás számára készült, de más sportágak felé is nyithat majd

Forrás: Illusztráció: Napló-Archív

A legkorszerűbb mesterséges intelligencia módszereket alkalmazó elemző rendszerbe is betekintést nyerhetnek a Debreceni Egyetem sporttudományi képzéseiben részt vevő hallgatók annak az együttműködésnek a révén, melyet az intézmény Gazdaságtudományi Kara kötött az xfb Analytics Kft-vel.

Egy felsőoktatási intézményt a munkaerőpiac leginkább a már végzett, diplomás hallgatók szakmai tudása alapján ítél meg, emiatt számunkra kiemelten fontos a munkaerőpiaci szereplőkkel történő kapcsolattartás. Lényeges továbbá, hogy saját szakterületükön a kollégáink is naprakész, versenyképes ismeretekkel rendelkezzenek, illetve hallgatóink közvetlenül tanulhassanak a vállalati szféra képviselőitől. 

Karunkon különböző színterei léteznek a vállalati szférával történő kapcsolatnak. Ilyen például a szakmai gyakorlat, a duális képzés, a záróvizsga bizottságokban való részvétel, valamint a tudományos diákköri munkákban való együttműködés. A megállapodás aláírása is ezt a törekvésünket erősíti, melynek révén a hallgatók mélyebb ismereteket szerezhetnek a sportadat-elemzés területén – emelte ki prof. dr. Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

A Gazdaságtudományi Karon sporttudományi alapképzésként sportszervezés, valamint rekreáció és életmód alapszakok találhatóak meg. 

Első körben az itt tanuló háromszáz alapszakos hallgató nyerhet betekintést az alkalmazás használatába, de szeptembertől már szabadon választható tantárgyként más szakokon tanulók is megismerkedhetnek vele. 

Prof. dr. Bácsné prof. dr. Bába Éva, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy a sporttudományi alapképzések gyakorlatorientáltak, tehát az órák számának legalább 60 százaléka gyakorlati foglalkozás keretében történik. – Az IKT eszközök alkalmazása a sportban című tantárgy keretében a hallgatók megtanulják az adatkezelés és a videókezelés alapjait. Korábban több hallgatónk lett OTDK nyertes és díjazott adatelemzéshez kapcsolódó témákkal – fűzte hozzá.

Debrecen Csernus Attila  prof. dr. Fenyves Veronika haon
Csernus Attila ügyvezető és prof. dr. Fenyves Veronika dékán a dokumentummal
Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

Fő profil a futball

Az xfb Analytics Kft. mindössze négyéves múltra tekint vissza, fő profilja a futball analitika. – Több éves tapasztalatra építve fejlesztjük saját adatelemzési platformunkat, a Cube-ot. Ebben a rendszerben több mint ötszáz teljesítménymutatót képezünk le, amely a játékosok és a csapatok teljesítményének követésére alkalmas. A rendszer webes applikációs felületét a klubok és szövetségek számára ajánljuk. A platform megismerésével a hallgatók speciális tudásra tehetnek szert – fejtette ki Csernus Attila ügyvezető, majd hozzátette, hogy a szoftver alapvetően a labdarúgás számára készült, a videóelemzők munkáját segíti elsősorban. Azt is megtudtuk, hogy távolabbi terveik között szerepel más sportágak felé történő nyitás, hasonló adatplatform létrehozásával.

– Ezzel a megállapodással lehetőségünk nyílik arra, hogy az adatelemzés világába is bevezessük a hallgatókat egy olyan szoftver segítségével, amelyet jelenleg is használnak a piacon. Ennek azért van jelentősége, mert a hallgatók az itt szerzett tudásukat hasznosíthatják majd a munkaerőpiacon – mutatott rá dr. Ráthonyi Gergely, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet adjunktusa.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában