Közgyűlés

2023.04.27. 13:38

A válság ellenére töretlen maradt Debrecen gazdaságának fejlődése

A csütörtöki ülésen a tavalyi év költségvetésének végrehajtását is tárgyalták a képviselők.

Forrás: Molnár Péter

Április 27-i ülésén számolt be Debrecen önkormányzata a 2022-es költségvetésének végrehajtásáról, továbbá a képviselők döntöttek több beszámoló elfogadásáról, ingatlanok értékesítésével kapcsolatos határozatokról, illetve a Vojtina Bábszínház kéréséről és a DKV támogatásáról.

– Jelentős pénzmaradvány felhasználásról most nem fogunk dönteni, hiszen az a 2023-as költségvetés elfogadásával beforgatásra került működési és fejlesztési célokra. A tavalyi év rendkívüli pénzgazdálkodást igényelt, a háború kirobbanása után olyan folyamatok indultak el, amelyek reagálásra kényszerítettek bennünket. Olyan intézkedéseket kellett meghoznunk, amelyek az intézményi működéseket alakították át. Jelentős eredmény viszont, hogy a város fejlesztési programjaiban visszalépés nem történt, a gazdasági növekedésünk továbbra is töretlen – jegyezte meg az előterjesztéssel kapcsolatban Papp László polgármester. A zárszámadás előterjesztéséről bővebben itt írtunk.

A folytatásban kérdések és hozzászólások nélkül fogadta el a közgyűlés a Dekert, a Debreceni Városüzemeltető Kft., az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft., a DVSC LA Létesítményfenntartó Nonprofit Kft., a DVSC Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft., a Nagyerdei Stadion Kft. és a DVSC Kézilabda Kft. előző évre vonatkozó beszámolóit. A Gazdálkodási Főosztály javaslatára utóbbi szervezet Hódos Imre Rendezvénycsarnokra vonatkozó ingyenes használatát meghosszabbította az önkormányzat. 

Ingatlanértékesítésből DKV-finaszírozás

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet területén található hét ingatlan versengő ajánlatkérés útján történő értékesítéséről is döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Mint az előterjesztésben áll, a BMW Manufacturing Hungary Kft. Debrecenben, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben egy gépjárműgyártó üzemet hoz létre. A megvalósítás helyszínéül szolgáló mintegy 400 hektár nagyságú ingatlantól északra található területen építési telkeket alakítanak ki.  

A Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. hét ingatlanra vételi ajánlatot tett az önkormányzat részére; e területeket a város gazdaságfejlesztési elképzeléseivel összhangban a közeljövőben – elsősorban a BMW lehetséges beszállítói számára – újabb munkahelyteremtő beruházások megvalósítása érdekében kívánják értékesíteni. Az ingatlanforgalmi szakértők által megállapított forgalmi értékek legmagasabbika 2 milliárd 46 millió forint, ez az egyik, 45 hektáros ingatlan kétharmad részére vonatkozik, mely az önkormányzaté (egyharmada a DING Kft.-é), ezt a 30 hektáros részt vásárolná meg a DING és a DV. A legkisebb érték, 71 millió 671 ezer forint egy másfél hektáros területé. Az önkormányzat a szóban forgó ingatlanokat – az ingatlanforgalmi szakértők által megállapított forgalmi értéknek megfelelő induló licitár megjelölésével – versengő ajánlatkérés útján, külön-külön értékesíti azzal, hogy az eljárásban a DING Kft. és a DV Zrt. vesz részt.

A Tócóvölgyben található tíz, „beépítetlen terület” megnevezésű, különböző telekalakítási szabályok alá eső, 0,45 hektár és 2,15 hektár közötti nagyságú ingatlan versengő ajánlatkérés útján történő együttes értékesítéséről is döntöttek a debreceni képviselők a csütörtöki ülésükön. Az ingatlanforgalmi szakértők az ingatlanok együttes forgalmi értékét 4 milliárd 203 millió 127 ezer forint (31 ezer 7 forint /négyzetméter) összegben állapították meg. 

Az előterjesztésben egyebek mellett az szerepelt, hogy ingatlanforgalmi szakértők az ingatlanok együttes forgalmi értékét 4 milliárd 203 millió 127 ezer forint (31 ezer 7 forint /négyzetméter) összegben állapították meg, és a vételárat a vevő, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. részére fizesse meg, ennyivel csökkentve az önkormányzat veszteségkompenzáció címén fennálló kötelezettségét a DKV Zrt.-vel szemben.  

Papp László hangsúlyozta, a város tömegközlekedésének működését körülbelül 30 százalékban a jegy- és bérletértékesítések adják, a maradékot az önkormányzat finanszírozza. – Az előző évek sem voltak könnyűek, hiszen a koronavírus-járvány okozta intézkedések következtében jelentős forgalomcsökkenés történt. Emellett számos olyan foglalkozást űző szakembernek biztosítottuk az ingyenes utazást, akik ezres számban vannak jelen a városban. Mindezekre jött rá tavaly az energia- és üzemanyagárak drasztikus emelkedése – mutatott rá a városvezető.  

Az előterjesztéssel kapcsolatban Madarasi István (MSZP) megjegyezte, szerencsésebb lenne fejlesztésekre fordítani a vagyongazdálkodás bevételeit, hiszen lakossági igény mutatkozik bentlakásos idősotthonok vagy épp szilárd burkolatú útszakaszok kialakítására. Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen) pedig egy azzal a kéréssel fordult a DKV vezetőihez, hogy egy olyan tanulmányt készítsenek, amely kimutatja, milyen feltételek mellett lehetne ingyenessé tenni a tömegközelekdést Debrecenben.

A Vojtina kezelésébe kerül a Csokonai Irodalmi Labor

A folytatásban a képviselők jóváhagyták a Magyar Állam tulajdonát képező, a repülőtér melletti, 12 hektáros földterület ingyenes megszerzésének önkormányzat általi kezdeményezését.  

Döntöttek a Vojtina Bábszínház kérelméről, mely szerint az ingatlant a bábszínház használhatja majd különböző programjaihoz. Az előterjesztés szerint az önkormányzat közgyűlése a Debreceni Művelődési Központ 2020. november 1-jével történő átszervezésével határozatlan időre ingyenes vagyonkezelésbe adta az ingatlant a Csokonai Színház részére; azt a történelmi színházépület felújítására tekintettel a Csokonai Irodalmi Labor (CSIL) játszóhelyként kapta meg, melyre a Csokonai Fórum megnyitása miatt már nincs szüksége. A Közgyűlés energiamegtakarítási intézkedésekről szóló határozatával elrendelte, hogy a Vojtina Bábszínház a Kálvin tér 13. szám alatti székhelyéről a Piac u. 22. szám alatti CSIL helyére helyezze át a működését 2022. november 1-től 2023. április 30-ig. A Csokonai Irodalmi Labor további üzemeltetésével kapcsolatban az a javaslat született, hogy az ingatlan kerüljön át a Vojtina Bábszínház vagyonkezelésébe. A Bábszínház a Vitéz László Interaktív BábTér kialakítására – a Korngut-Kemény vásári bábos hagyaték elhelyezésére –, szakmai programokra, valamint a Színházi Olimpiához kapcsolódó kiállítás rendezésére használná a helyiséget. A képviselők jóváhagyták, hogy a Csokonai Színház ingyenes vagyonkezeléséből az ingatlan 2023. május 1-től kezdődően határozatlan időtartamra a Vojtina Bábszínház részére kerül át. Végül a Debreceni Intézményműködtető Központ vezetőjének kérdése is a közgyűlés elé került és a jelenlegi igazgatót, Hajnal Jánost bízták meg újabb öt évre a vezetői feladatok ellátásával. 

BS

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában