Közgyűlés

2023.04.26. 16:03

Rendezné a debreceni önkormányzat a repülőtéri telek sorsát

Húszévnyi „ingatlan-szappanopera” végére kerülhet pont.

Komoly fejlesztéseket végzett a város a repülőtér kapcsán, és továbbiak is tervben vannak

Forrás: MW-Archív

Egy, a debreceni repülőtér területén található, a Magyar Állam tulajdonában lévő ingatlan ingyenes megszerzését kezdeményezi a cívisváros önkormányzata, ha az előterjesztésre igennel szavaznak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Ezzel egy két évtizede húzódó visszás helyzet végére is pontot tenne a testület.

Az előterjesztés felidézi, hogy Debrecen önkormányzata 1994-ben vásárolta meg a Magyar Államtól a Debreceni Repülőteret. Az ingatlan 17 hektár nagyságú területrésze vonatkozásában az adásvételi szerződést 2002-ben felbontották annak érdekében, hogy a vételárból még meg nem fizetett rész megfizetését ne kelljen teljesíteni a Magyar Állam felé. Ezt a területet az önkormányzat 2002. szeptember 26-án birtokba adta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság részére, mellyel az önkormányzat vételár tartozása véglegesen rendeződött.

A 17 hektár nagyságú területrész ingyenes megszerzése érdekében az ökormányzat már 2002-ben kérelemmel fordult a Kormányhoz, azonban sikertelenül, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akkori álláspontja az volt, hogy az önkormányzatnak az ingatlanra visszamenőleg használati díjat kell fizetnie az állam részére. A használati díj rendezésére, valamint a terület bérbevételére irányuló szerződést mégsem kötötték meg, mert az ingatlan-nyilvántartásban a debreceni önkormányzat volt bejegyezve tulajdonosként.

 Ennek oka, hogy az adásvételi szerződést felbontó okirat tartalma – az önálló ingatlan kialakításának hiánya miatt – nem volt átvezethető az ingatlan-nyilvántartásba.

Az önkormányzat ezt követően kezdeményezte a szóban forgó területrész önálló ingatlanként történő kialakítását. Ennek eredményeként létrejött a 17 hektár nagyságú, „kivett telephely” megnevezésű ingatlan, azonban tulajdonosként az ingatlan-nyilvántartásban továbbra is a debreceni önkormányzat szerepelt.

Az állammal már rendezték

Az önkormányzat a nemzetközi repülőtér üzemeltetése, fejlesztése érdekében a korábbi években több alkalommal kezdeményezte az MNV Zrt.-nél az érintett – a Magyar Állam ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonát képező – ingatlan tulajdonjogának ingyenes megszerzését, ezáltal a tulajdonjogi helyzet rendezését, legutóbb 2021-ben, azzal, hogy az önkormányzat az ingatlant a Debreceni Nemzetközi Repülőtér gazdasági övezetének fejlesztése céljára kívánja felhasználni.

Az MNV Zrt. a kezdeményezéssel egyetértett, azonban arról tájékoztatott, hogy a kérelem vizsgálatára csak az ingatlan tulajdonjogi helyzetének rendezését követően kerülhet sor. Ennek érdekében a Magyar Állam és az önkormányzat között 2022. december 7-én megállapodás jött létre, melyben az önkormányzat – eredeti állapot helyreállítása jogcímen – az ingatlant ingyenesen átadta a Magyar Állam részére; ezt december 21-én az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

Most az MNV Zrt. az önkormányzat korábbi ingatlanszerzési szándékának megerősítését kéri, a közgyűlés pedig megadja azt, amennyiben a polgármester előterjesztését megszavazzák a képviselők.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában