Jó hírek

2023.04.18. 17:30

Bodó Sándor: Elkészült a püspökladányi birkózócsarnok

Püspökladány közelmúltbéli egyik legjelentősebb sportberuházásóról napirend utáni felszólalásában számolt be a Magyar Parlament hétfői ülésén Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar vármegye 5-ös választókerületének országgyűlési képviselője.

Januárban már az utolsó simításokat végezték a birkózócsarnokon a városi sportcsarnok mellett

Forrás: Napló-archív

Elkészült a püspökladányi birkózócsarnok címmel tartott napirend utáni felszólalást a Magyar Országgyűlés hétfői ülésén Bodó Sándor országgyűlési képviselő. A honatya beszámolt a Hajdú-Bihar vármegyei sportberuházásról és szót ejtett az ehhez hasonló fejlesztések jelentőségéről a gyermekek egészéges életmódra nevelésében.

– Hajdú-Bihar vármegye 5-ös számú választókerületével kapcsolatban jó hírekről tudok beszámolni. Természetesen nem csak Püspökladányi Nehézatlétikai Sportegyesület birkózócsarnoka az, aminek az utóbbi években örülhettünk, hiszen jónéhány olyan infrastrukturális fejlesztés valósult meg, amelyek megkönnyítik az ott élők életét: önkormányzati épületek korszerűsödtek, turisztikai fejlesztések történtek, élelmiszeripari- és agrárberuházások értek révbe – kezdte parlamenti beszédét Bodó Sándor, majd hozzátette: azonban van egy külön csoport, amely az előzőekhez hasonlóan ugyanúgy megérdemli, hogy az Országház falai között szó essen róla: az iskolai- és szabadidősport-fejlesztések.  

Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Napló-archív

Kellenek a sportcélú beruházások

A hajdú-bihari képviselő elmondta: az előző években Sárrétudvariban, Kabán, Tiszacsegén és Szerepen létesültek tornacsarnokok, amelyekkel megoldódott az az évtizedes probléma, hogy a gyerekek mindennapi testnevelése a megfelelő körülmények között történjen. Mint fogalmazott, ez óriási előrelépés az utánpótlás-nevelés vonatkozásában, ráadásul ezek a létesítmények nem csak sportcélokat szolgálnak, hiszen a helyiek közösségi életének is otthonai.  

Püspökladányban is egy újabb fejlesztéshez érkeztünk, egy birkózócsarnok létesült. Jelentősége, hogy egy állandóan berendezett, csak a nehézatlétika által használt épület. Ez nagyon fontos, hiszen eddig a birkózóknak más sportágakkal kellett osztozniuk a város sportlétesítményein 

– hangsúlyozta Bodó Sándor. Azzal, hogy a helyi birkózók saját csarnokot kaptak, egyrészt nem kell állandóan átpakolniuk egy-egy edzés vagy verseny előtt és után például a helyi sportkomplexum játékterét. Ez azért is fontos, mert a püspökladányi birkózók nem csak a város, de a térség sportéletének egyik kiemelkedői sportolói, Püspökladány pedig a vármegye nehézatlétikájának egyik központja. – A birkózás jelentőségét nem kell különösebben ecsetelni: olimpiai sportág az ókor óta, a magyar versenyzők egyik legsikeresebb versenyszáma. Ez a folyamatosan nyitva álló sportcsarnok tudja biztosítani azokat a feltételeket, amik ahhoz kellenek, hogy a gyerekek ne csak délután, hanem az iskolai elfoglaltságukhoz igazodóan akár későbbi időszakban tudják használni, a fiatal felnőttek számára pedig a koraesti órákban is rendelkezésre álljon. Emellett pedig szakági versenyek lebonyolítására is alkalmas – tette hozzá.

Tanuszoda Püspökladányban és Tiszacsegén

Bodó Sándor ismertette: ez a csarnok egy szakpolitikai elképzelésen alapuló beruházás volt, amit a Magyar Birkózó Szövetség is támogatott. 500 négyzetméter alapterületű, két állandó birkózószőnyeggel kialakított, s rendelkezik a megfelelő kiszolgálóhelyiségekkel, mint például a mosdók és az öltözők. Az épület tetejére napelemrendszert telepítettek és a legtakarékosabb gépészeti megoldásokkal szerelték fel. A projekt költsége mintegy 400 millió forint volt.

– Természetesen további terveink is vannak az utánpótlás-nevelés területén: egyik ilyen a szabadtéri kondiparkok létesítése, amelyek ugyan már jónéhány településen megvalósultak, de például Földesen még ez a feladat vár ránk. Reményeink szerint – amint a gazdasági helyzet biztosítani tudja – folytatjuk a tanuszoda programot. Itt Püspökladány az egyik várományos, de úgy gondolom Tiszacsege vonatkozásában is egy olyan hiánypótló szerepet tudna ezen beruházás betölteni, mely hozzájárulhat a gyermekek egészséges életmódra való neveléséhez – zárta felszólalását a honatya.

Bekecs Sándor  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában