óriási beruházás

2021.09.26. 11:32

Tanuszoda és birkózócsarnok is lesz Püspökladányban

Egy komplex fürdőfejlesztési program első lépése a 2,3 milliárd forintos fejlesztés.

Püspökladányi strand képek

Fotó: Napló-archív

Két várva várt sportlétesítmény megépítéséhez is közelebb került Püspökladány: most már biztos, hogy lesz tan­uszoda és birkózócsarnok. A jó hírekről Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője számolt be a Naplónak. Elöljáróban leszögezte:

Püspökladány járási székhely, ezzel feladatok és lehetőségek is járnak, így van ez a sportlétesítmények fejlesztése kapcsán is.

– Amikor megszületett az a kormányzati döntés, hogy minimum minden járási székhelyen legyen tanuszoda, akkor a püspökladányiak is teljesen érthető módon összeállítottak egy fejlesztési csomagot – mondta. Az tanuszoda létesítése ennek a csomagnak a része, első lépésben kiválasztották a megfelelő helyet, a már meglévő fürdő előtti füves területre esett a választás, hiszen itt már az alapinfrastruktúra valamilyen szinten rendelkezésre áll. Majd elkészült a tervdokumentáció és megkezdődött a lobbizás.

Két medencével

– Az elmúlt napokban a Gazdasági Kabinet meghozta azt a döntést, hogy hat újabb pályázó kap támogatást tanuszoda építésére, köztük Püspökladány. Innentől fogva az anyagi fedezet rendelkezésre áll; konkrétan 2,3 milliárd forint – tudatta a képviselő. Azt is elmondta, az új uszodának két medencéje lesz, emellett néhány pihenőelem és jakuzzi is helyet kap a létesítményben. Bodó Sándor kiemelte, a következő lépés a közbeszerzés kiírása, hogy mikor lesz sikeres az eljárás, azon múlik az építkezés kezdete is. – Itt jár most a tanuszoda, de a fürdőfejlesztés egy komplex csomag Püspökladányban.

„A városvezetés és szakemberek elkészítettek egy fürdőfejlesztési csomagot, reményeink szerint hamarosan megjelenik a Magyar Turisztikai Ügynökségnél egy strandfejlesztő program pályázati kiírása is.”

– Ez azt jelenti, hogy a jelenleg meglévő hasznos egységeket megtartva lenne egy fürdőfejlesztés, ami jelen tudásunk szerint szintén jócskán milliárd fölötti költségvetéssel bírna – tudatta. A tanuszoda és a fürdőfejlesztés mellett harmadik lépésben pedig egy többcsillagos szállodát is építenének.

A birkózócsarnok is indul

Régi álom már a sárréti városban egy birkózócsarnok építése, most ehhez is közelebb kerültek.

A 322 négyzetméteres alapterületű csarnok megépítésére mintegy 155 millió forintos forrás rendelkezésre áll.

– Az önkormányzattal megtörtént a megállapodás a terület átadásáról, a korábbi műszaki terveket a sportberuházásokat végző cég felülvizsgáltatta. Az engedélyezési tervdokumentációk ez év áprilisában elkészültek, az építési engedélyünk és a forrás is megvan már. A következő lépés az, hogy október elején itt is elindul a közbeszerzési eljárás a pontosított tervekkel és költségvetéssel – tudatta.

A birkózócsarnok az évekkel ezelőtti elképzelés szerint a városi sportcsarnok melletti területen épül fel. A térségben igen népszerű és eredményes a birkózás, ha elkészül az új létesítmény, a ladányi birkózók végre otthonra találnak, és nem kell más sportágakhoz igazodniuk az edzések szervezésével. Bodó Sándor úgy fogalmazott, 14 éves korig nagyon sikeresek a ladányi birkózók, azonban ha elkerülnek más településekre tanulni, jelenleg nem feltétlenül tudnak az edzéseken részt venni a kötött időpontok miatt. – A birkózócsarnokban az a lehetőség is benne van, hogy egy kicsit kitoljuk ezt az életkori szakaszt, Püspökladányban végre esetleg újra lehetne ifjúsági vagy felnőttkorú birkózó, esetleg rendezhetne a város szeniorbajnokságot is – véli a képviselő.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában