Menekültek ellátása

2023.04.17. 13:18

Az ukrán-orosz háború elől menekült gyerekeknek segítettek Debrecenben

Philippe Cori, az UNICEF regionális irodájának igazgatóhelyettese is ellátogatott a befogadó állomásra.

A hétfői esemény résztvevői

Forrás: Kiss Annamarie

Szemészeti szűrővizsgálatot tartottak az orosz-ukrán háború elől menekült gyermekek számára hétfőn a Dorkász Kempingben. Mint azt Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója a Hajdú Online kérdésére elmondta, az UNIFEC együttműködési szándékkal kereste meg a debreceni önkormányzatot, melyre a város természetesen igent mondott.

Debrecen Dorcas haon
Szűrővizsgálaton vesznek részt a gyerekek
Forrás: Kiss Annamarie

A szerződésben több lábon álló programokat tudunk biztosítani, melyekből az egészségügyi program tartozik a DAEFI-hez. A Dorkász Kempingben 87 gyerek és 113 felnőtt tartózkodik folyamatosan. Számukra védőnői ellátást, orvosi és gyermekorvosi ellátást biztosítunk, továbbá tüdőszűrést, kardiovaszkuláris szűrést szervezünk minden egyes felnőttnek.

 A Dorkászban jelenleg egy olyan szemészeti vizsgálat folyik a gyerekek számára, ahol kiszűrjük a távol- és rövidlátást, továbbá vizsgáljuk a szín- és a térlátásukat is. A menekült családok diagnózist követően sem maradnak egyedül, ugyanis akiknél problémát találunk, bekísérjük őket az egészségügyi rendszerbe – fogalmazott Papp Csaba. – Intézményünk elve, hogy ugyanolyan színvonalú vizsgálatokat biztosítunk a menekültek számára, mint amilyen a debrecenieknek jár – hangsúlyozta.

Partnerkapcsolat a jó ügy érdekében

A szűrővizsgálatra az UNICEF regionális irodájának igazgatóhelyettese, Philippe Cori is ellátogatott, aki azt mondta, megtisztelőnek érzi, hogy együtt dolgozhat a partnerintézményekkel. – Ez a vizsgálat nagyon fontos a gyerekek számára, hiszen ha nem látsz jól, nem tudsz tanulni sem. Az egészség a tanulás és a fejlődés alapja – húzta alá.

Debrecen Philippe Cori Dorcas haon
Philippe Cori, az UNICEF regionális irodájának igazgatóhelyettese
Forrás: Kiss Annamarie

Kiss Ábel Lukács portálunkkal közölte, a Dokrász Alapítvány kempingjében több mint egy éve ugyan változnak a személyek, de folyamatosan 200 menekültnek segítenek. – Az alapellátással indítottunk, azaz szállással és étkezéssel, melyet tavaly szeptemberben az UNICEF-nek köszönhetően egy oktatási programmal egészítettünk ki, annak érdekében, hogy a gyerekek be tudjanak kapcsolódni minél hamarabb a többségi oktatásba. Örülünk, hogy rendszeres szűrésben részesülnek a kicsik és nagyok, hiszen ez a kulcsa annak, hogy minél hamarabb észrevegyük a problémákat. 

Kulcsfontosságú, hogy ezek a mélyszegénységben élő családok olyan életviteli programban vegyenek részt, ami segíti őket a jövőben – nyomatékosította Kiss Lukács Ábel.

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában