Az élhetőbb városért

2023.01.12. 17:11

Mini asztal, mini főzőfülke – új bölcsőde várja a dorogi csöppségeket

Elkészült Hajdúdorog új bölcsődéje, a görögkatolikus fenntartású intézményt hivatalosan csütörtökön adták át.

Forrás: Czinege Melinda

Szent Anna nevét viseli a hajdúváros új, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósult görögkatolikus bölcsődéje. A görögkatolikus egyházfenntartásában működő, két csoportszobás intézmény a jövőben 24 helyi gyermeknek biztosít helyet, hét személynek pedig munkahelyet a településen.

Forrás: Czinege Melinda

Az új bölcsődét Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte meg, majd elmondta: a görögkatolikus egyház célja, hogy a gyermekek ne csak a társadalmi viszonyokat tanulják meg, meg kell tanítani őket arra is, hogy látni akarják Jézust.

– Akiben megszületik ez a szándék, annak rendben van az élete. Nem fognak megoldódni a problémái, de kulcsot kap hozzá

– szólt az ünnepségen megjelentekhez.

Egy szemlélet bölcsődétől középiskoláig

Ezután a köszöntők sora következett. Az ünnepségen megjelenteket elsőként Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere üdvözölte, aki felidézte az intézmény létrejöttének történetét.

Rámutatott: az egyházi intézményi fejlesztésekhez elengedhetetlen a kormány keresztény konzervatív világnézete, a térség országgyűlési képviselőjének, valamint a vármegye önkormányzatának támogatása, továbbá helyben a képviselő-testület munkája. Mint mondta, a település új intézménye ennek a közös gondolkodásnak és cselekvéssorozatnak az eredménye.

A polgármester beszélt arról is, hogy 2019-ben egy időben nyert támogatást bölcsődefejlesztésre a görögkatolikus egyház és a város, de gazdasági megfontolásokból végül az önkormányzat visszaadta a nyertes pályázatát. Emlékeztetett: a most átadott beruházással felmenő rendszerben, a bölcsődétől a középiskoláig működik görögkatolikus intézmény Hajdúdorogon.

Forrás: Czinege Melinda

Lehetőség az édesanyáknak

Az eseményen megjelent és köszöntőt mondott dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes is. Emlékeztetett: Hajdúdorog a magyar görögkatolikus egyház szíve-lelke és lelkiismerete, továbbá rámutatott: az új intézmény ebben az eseteben az egész települést segíti. Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt ügye a családok védelme és támogatása, és ez az elhatározás e fejlesztésben is megmutatkozik. Elmondta: a cél az, hogy elérhető legyen a szülők számára a gyermekelhelyezés, és hogy az édesanyáknak ne kelljen választaniuk a család és a munkavállalás között.

– Ez a terv hozzájárul a családpolitikánk legfontosabb célkitűzéséhez, ahhoz, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen

– hangsúlyozta.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke emlékeztetett: az elmúlt időszakban a vármegye önkormányzatának rendelkezésére álló forrástöbb mint 10 százalékát fordították bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére. Összesen 32 települést érintve 36 projektet valósítottak meg, összesen 675 férőhelyet hoztak létre.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában