50 éves a nemzeti park

2023.01.16. 20:00

Medgyesi Gergely Árpád: Van a pusztának egyfajta romantikája, amit nagyon sokan keresnek

Méltó módon ünnepli a Hortobágyi Nemzeti Park félévszázados alapítását, de a munkáról sem feledkezik meg az igazgatóság.

Medgyesi Gergely Árpád

Fotó: Czinege Melinda

Nem kis feladatot vállalt magára a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) új vezetője, Medgyesi Gergely Árpád, aki 2022. július 1. óta látja el a feladatait. Hazánk első nemzeti parkja a maga több mint 82 ezer hektár védett területével az ország legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe. Mindemellett az idén ötvenéves jubileum ünneplése extra feladatokkal is szolgál az igazgatóság számára.  

– Szerencsére nem áll messze tőlem a természetvédelem, hiszen korábban már dolgoztam nemzeti parkban. 2014. január 1. óta élek családommal Hortobágyon, ahol úgy érzem, megtaláltuk az igazi otthonunkat – fogalmazott a HNPI igazgatója. 2014-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatóhelyetteseként annak gazdálkodását irányította, majd 2015 októberétől egészen mostani kinevezéséig ügyvezetője volt a társaságnak. – Megtisztelő volt Dr. Rácz András államtitkár és Dr. Nagy István agrárminiszter felkérése. A zöld elhivatottságom nem új keletű, büszke vagyok például arra, hogy a Kolon-tavi Madárvárta egyik alapítója vagyok – tette hozzá.  

Munkáját igyekszik gazdálkodói szemlélettel végezni, amelyben segítségére vannak az Igazgatóságnál dolgozó munkatársai. Mint fogalmazott, kollégáival évekre nyúlik vissza az ismeretsége és szerencsésnek érzi magát, hogy olyan kiváló szakemberekkel dolgozhat együtt, akikben vakon megbízhat.

Az Igazgatóság működése nemcsak a Hortobágyra, hanem Hajdú-Bihar megyén túli területekre is kiterjed. A Hortobágyot már jól ismerem, de még nekem is van mit pótolnom 

– osztotta meg. Mint megtudtuk, a nemzeti park munkatársainak feladata nem kizárólag a védett területekre korlátozódik. A fehér gólya például a települések villanypóznáin fészkel, melyek kívül esnek az előbbieken. – A munkánk tehát túlmutat annál, hogy a védett területeink természeti állapotát fenntartsuk: figyelünk a védett fajokra, helyreállítjuk azokat a részeket, amelyek valamilyen oknál fogva leromlottak – emelte ki. A 2022-es év megmutatta mennyire fontos mindenki számára a víz. A HNPI nagy figyelmet fordított arra, hogy a területéről a vizet elvezető csatornákat több száz kilométeren eltüntesse. 

Mint fogalmazott, nem kell ökológusnak vagy gazdálkodónak lenni ahhoz, hogy tudjuk: ha van víz, akkor lesz bő füvű legelő, megerősödhetnek azok a növénytársulások, melyek a földön fészkelő madaraknak kedveznek, s melyeket egy pusztának tartalmaznia kell. Az elmúlt évtizedekben igazgatóságunk több vízvisszatartást célzó élőhelyfejlesztési programban vett részt, melynek köszönhetően több tízezer hektáron javították a vízgazdálkodást Hortobágy-pusztán.  

Medgyesi Gergely Árpád
Fotós: Czinege Melinda

Kiemelt feladat a szemléletformálás és a turisztika is

– Amiről kevés szó esik, de mégis a legfontosabb része a feladatainknak, az a gyerekek megszólítása. Nagyon sok kezdeményezésünk, programunk van, ami nekik szól, illetve itt van a Fecskeház Erdei Iskolánk. Hisszük, hogy a természet szeretetét és a természetvédelmet már fiatal korban meg kell ismertetni – hangsúlyozta. Véleménye szerint sokan igénylik a rendezett, természetes környezetet. A hortobágyi rendezvényekre látogatók tízezrei jó visszacsatolása annak, hogy érdekli az embereket a puszta és a legelő állatok a maguk természeti valójukban. Ez az eredmény pedig nemcsak az Igazgatóság, de a természetvédelmi szervezetek és a gazdálkodók közös munkájának az érdeme is.

Van a pusztának egyfajta romantikája, amit nagyon sokan keresnek. Kár lenne csak azért végezni a munkánkat, hogy a növénytársulások megmaradjanak, a madarak nevelhessék fiókáikat, ha nem mutathatnánk meg a nagyközönségnek. Persze mindezt felelősséggel. Úgy kell dolgozzunk, hogy büszkén be tudjuk mutatni a puszta rendezett állapotát, de kárt ezzel ne okozzunk

 – vélekedett a HNPI turizmusban betöltött szerepéről Medgyesi Gergely Árpád. Évente mintegy 250-300 ezer ember keresi fel a Hortobágyot. A legtöbben a rendezvények alkalmával a Kilenclyukú híd és környékét fedezik fel, de a visszatérő vendégek egyre nagyobb területeket is bejárnak. – Bízom benne, hogy egy év múlva a Világörökségünk a puszta projekt eredményes befejezéséről beszélhetünk. Szeretnénk a látogatóinkat 21. századi körülmények között, méltó módon fogadni – tette hozzá.

Több tízezren látogatják a behajtási és kihajtási ünnepeket
Forrás: Napló-archív

Jubileumi programokkal készülnek

A Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli alapításának ötvenedik évfordulóját, melyre az Igazgatóság több rendezvénnyel készül. Ezek között lesznek szakmai programok és a nagyközönségnek szóló események is.  

– Ez a jubileum sok mindenre kötelez és jogosít minket. A 2023-as programjaink erre épülnek fel, figyelemmel a hozzánk tartozó összes tájegységre – osztotta meg. Az ünneplés első momentuma Debrecenben már megtörtént. Egy nemzeti park létrehozása rengeteg munkával jár már az indulást megelőzően is. Erre a munkára emlékezve az első adventi gyertyát a Hortobágyon dolgozó pásztorok és a nemzeti park természetvédelmi őrei közösen gyújtották meg a város vezetőivel. Medgyesi Gergely kiemelte: ez az ünnep a nemzeti park mellett azokról a településekről, civilekről, természetvédőkről és gazdálkodókról is szól, akik szintén hozzátettek a sikerekhez és elért eredményekhez.

Az ünneplés mellett pedig a munkáról sem feledkeznek meg. Cél az eddigi feladatok maradéktalan ellátása, a vízmegőrzési program folytatása. A látogatóknak pedig a nemzeti park valamennyi területén olyan élményt nyújtani, hogy szívesen fedezze fel annak más részeit is. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában