Advent

2022.11.27. 19:56

Éljük meg az örömteli, szeretetteljes pillanatokat!

Papp László: a jelszó legyen a remény és a várakozás!

Papp László, Püski Lajos, Kocsis Fülöp és Palánki Ferenc

Forrás: Czinege Melinda

Hagyományőrző felvonulás és táncjáték előzte meg Debrecen idei első adventi gyertyájának ünnepélyes meggyújtását a Kossuth téren, vasárnap délután. 

– Isten nem ajándékkal méri az ünnepet, még csak nem is elektromos energiával, hanem ingyen adta megváltásul könnyebb életünkre – idézte Szabó Magda Az elveszett báránykája című esszéjéből Papp László polgármester. Mint kifejtette, a karácsony lényegét megragadó elmélkedés 1944 háborús ünnepét idézi fel, amikor a lebombázott Debrecen háztetőin állva szedegették a töredezett cserepeket, amikor a fűtőanyag nélkül maradt, elszegényedett városban a maradék gyertyákból öntöttek pislákoló reményt. – Szabó Magda írásának szavait akár ma is aktuálisnak érezhetjük. Még akkor is, ha nem 1944 decemberét idézi mindaz, ami látványban körülvesz bennünket. Az elmúlt három év küzdelmei igazán próbára tettek minket. Próbára teszik emberi, társadalmi kapcsolatainkat, türelmünket, hitünket. Az elmúlt években megtapasztalt kihívásokkal évtizedek óta nem találkoztunk – fogalmazott.

Elmondta, a nehéz időszak végét megmondani nem lehet, azonban minden debreceninek erősnek kell maradnia, minden akadályt le kell küzdenie, mert ezt követeli meg a szeretett város történelme.

Örüljünk a jónak!

– Reménykedünk és várakozunk arra, hogy a nehézségeket magunk mögött tudjuk hagyni. A remény és a várakozás a mindennapi életünkben a következő hetekben összekapcsolódik az adventi várakozás és remény felemelő, ünnepre készülő érzéseivel – folytatta a városvezető. Szavai szerint a reményteli várakozásnak örömmel kell megtöltenie mindenki szívét, hiszen rohanó világban néha túl elfoglaltak az emberek ahhoz, hogy örülni tudjanak a jónak, megérintse lelküket egy-egy örömteli, szeretetteljes pillanat. 

– A jelszó legyen a remény és a várakozás! Amikor felgyulladnak Debrecen karácsonyi fényei, akkor fogjuk meg lélekben egymás kezét, és az a melegség, szeretetteljes hangulat, amelyet a fények okoznak, tegye széppé a karácsonyt megelőző heteket. De ugyanakkor ne engedjük, hogy csak a látvány határozza meg számunkra a karácsonyt! Ne engedjük, hogy a dolgok értelme elvesszen, ne csak arra figyeljünk, ami a szemünk előtt van, hanem arra is, ami nem látható! – zárta gondolatait Papp László, szavait követően pedig felgyulladtak a belváros díszfényei.

A jelenben adatik meg a lehetőség a felkészülésre

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája adventi üzenetében a béke fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, a béke ingyen adatik meg az embernek és csak rajtunk múlik, hogy befogadjuk-e azt. – Ma úgy látjuk, hogy nem a békesség terjed, hanem a gyűlölködés. A békére vágyunk, mégis valami idegen erő egymás ellen fordít embereket, felebarátokat. Ezért tegyük meg a békesség felé a lépéseket! – tette hozzá.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök elmondta, advent elején az egyház nem a kis Jézus születésének a történetét adja elénk, hanem az ő második eljövetelét. – Nem tudjuk, mi történik, nem tudjuk, mi lesz a jövőben. De ha fel akarunk készülni a bizonytalanra, akkor a jelennel kell foglalkoznunk. Most adatnak meg azok a lehetőségek, amik felkészítenek bennünket mindenre, ami a jövőben lesz – fogalmazott. 

Püski Lajos a kapcsolat és a bizalom fontosságát hangsúlyozva rámutatott, a Covid-járvány idején sokak kerültek hosszú időre távol szeretteiktől, és ez  rámutatott a családdal, barátainkkal való kapcsolattartás nélkülözhetetlenségére. – A mai bálványgyártó világban, ahol sok ember egyedül van félelmek között, Isten azt mondja: jövök, fölkínálom a szövetségemet, találkozzunk, legyünk együtt! – hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában