Kelendő a zöldség és a vécépapír

2022.12.24. 12:00

A debreceni zsibvásárt még karácsony előtt sem érdemes kihagyni!

A pultok „karácsonyi kínálata” közt szerszámok, plüssök, hangfalak, sőt két kis apró szemű, pöttöm kiskutya is gazdára várt.

Forrás: Czinege Melinda

Borús és esős napra virradtunk szenteste napján, de ez sem vehette el a kedvünket, hogy kilátogassunk karácsony előtt a zsibibe. Autóval ugyan alig találkoztunk a belvárosi utakon, nem volt dugó, sem kocsisor, viszont ahogy közeledtünk a Vágóhíd utcán a vásár parkolójához, megláttuk, hol is vannak az autósok szombat délelőtt: a zsibiben.

A parkoló csordultig tele, amikor sikerült helyet találni és kiszállni az autóból, rögtön átéreztük a zsibi hangulatát.

Egy fenyőfaárusnál emberek sorakoztak, hogy termelői növényt vehessenek, emellett hamisítatlan karácsonyi zene szólt a hangszórókból. A vásár bejáratánál több mint 20 fajta szaloncukor ízesítésből lehetett választani, nagybetűkkel figyelmeztetve a vásárlókat: „Ne nyúlj bele! Kiabálj/üvölts nekem!” felirattal. A kávéért sok év után is sorban állás van, de minden második embernél úgy tűnt, a 24 tekercses vécépapír volt a sláger. A kaputól kicsit bentebb, a zöldség- és gyümölcspultnál nagyon sokan várakoztak: többnyire 2-3 fej káposztával és apróbb szemű krumplival voltak tele a zacskók, de a mandarinos és narancsos ládáknál is mindig volt valaki. A zsibi szívéhez közeledve viszont eltűnt a tömeg, lézengtek az emberek, a kis vasszerkezetek szinte üresen álltak, a kint lévő árusok egymással beszélgettek, vagy az ismerős vevőket kérdezték, hogy telnek majd az ünnepek.

Még alkudni is lehet

Mezei Attila standjánal hárman is nézelődtek, lehet nem is véletlenül, mivel ki van írva, hogy végkiárusítás van a bőrpénztárcákra. – Szokásos a hangulat, karácsony lévén nincsenek többen, mint ilyenkor szoktak. Egyébként a piacoknak szerintem jót tett az áremelés, mivel sokkal többen járnak ki az elmúlt hetekben, újak az arcok – fogalmazott Attila, aki már négy éve rendszeresen árulja portékait a piacon.

Mezei Attila
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette: többségben az 40-50-es korosztály jár a zsibibe, a mostani generáció nem is ismeri vagy degradáló nekik ide jönni, pedig sokkal olcsóbban juthatnak hozzá a használt, újszerű termékekhez. De telefontokok és gyermekruhák, sőt felnőtt fehérneműkből sem volt hiány. Mint a kofáktól megtudtuk, a meleg zoknik és a pufi dzsekik ilyenkor a legkelendőbbek.

De volt olyan árus, aki régi ismerősként, hangosan szólt utánunk: „Nicsak, a Napló újra itt van!”.

Berki Gergő (b) és barátja is kilátogatott a zsibibe
Forrás: Czinege Melinda

Berki Gergő két telepakolt szatyorral jött ki a piacról, és elmondta, több éve lelkes látogatója a zsibinek. – Utolsó pillanatban jöttünk be vásárolni, mert most kaptuk meg az év végi jutalmat a cégtől. Szeretjük ezt a helyet, mert mindent egy helyen meg lehet vásárolni, az eladók kedvesek, sőt van olyan helyzet, hogy még alkudni is tudunk az árból – mesélte lelkesen. A szatyrukban szaloncukor, töltött káposzta alapanyagok voltak, illetve a kutyának is vásároltak karácsonyi finomságot.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában