Közös programok

2022.11.03. 18:11

Új barátságokat köthetnek a debreceni idősek az átszervezett klubokban

Betekintést nyertünk a Thomas Mann Utcai Idősek Klubjának életébe, ahová most sok új ember érkezett.

Forrás: Czinege Melinda

Ahogyan azt korábban már megírtuk, az elkövetkezendő időszakban kilenc idősklubból négy szünetelni fog Debrecenben. November 1-jétől megtörténtek azok az átszervezések a szociális alapellátásban, amiről a múlt heti közgyűlésen döntöttek, melynek értelmében a Thomas Mann Utcai Idősek Klubja fogadja a Szabó Kálmán, illetve az Erzsébet Utcai Idősek Klubja tagjait, míg a Derék utcai klub látja vendégül április közepéig a Pósa utcai klubtagokat. – Korábban is leszögeztem, maga az ellátás nem szünetel, sőt, a szociális étkeztetést mindenki a megszokott helyen érheti el továbbra is – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester csütörtök délután a Thomas Mann Utcai Idősek Klubjában, ahova többek közt azért érkezett, hogy személyesen nézze meg, a három klub tagjai miként fogadják egymást a hozzávetőleg egy éve felújított épületben.

Egy nagy családdá válnak

Móka és kacagás jellemezte a délutáni összejövetelt, amelyen igen sokan vettek részt. Az idős férfiak és asszonyok nemcsak beszélgettek, hanem együtt énekeltek, kártyáztak és kézműveskedtek, amikor Széles Diána megérkezett. Az ellátottak egyöntetűen elmondták, a döntés óta várták már a napot, hogy találkozhassanak egymással, hiszen jövő áprilisig biztosan egy nagy család lesznek. Sőt, akadtak, akik úgy fogalmaztak, lehet olyan barátságok szövődnek, hogy utána a későbbiekben is szeretnének majd találkozni. 

– Jó érzés látni, hogy barátságosak egymással az ellátottak. Nem egy idős emelte ki, hogy egyáltalán nem érintette rosszul a jelenlegi helyzet, ugyanis jobb szereti a nagyobb társaságot – mondta Széles Diána.

Jurás Lászlóné portálunk érdeklődésére elmondta, egy éve tagja az Erzsébet Utcai Idősek Klubjának, viszont egyáltalán nem bánja, hogy a foglalkozások néhány hónapig a Thomas Mann utcai épületben lesznek megtartva. Örül annak, hogy a helyi tagok szívesen fogadták őket, kicsit féltek attól, hogyan fogják érezni magukat, de az első pillanattól kezdve mindenki nagyon kedves velük. – A minap pont azt beszéltük a többiekkel, hogy lehet, a későbbiekben úgy döntünk, hogy itt szeretnénk maradni. Az épület gyönyörű, igazán otthonos, semmi negatívat nem tudnék mondani – fogalmazott mosollyal az arcán. Hozzátette, a legtöbben villamossal járnak, ám ő gyalog közelíti meg a Thomas Mann utcát, ugyanis nem messze lakik.

Kedves fogadtatás

Matkó Mihály már régóta a Szabó Kálmán utcai klub tagjai, de úgy volt vele, nem bánja, ha máshova kell mennie, ugyanis számára az a fontos, hogy társaságban legyen és találkozzon azokkal, akiket régóta ismer. – Egyáltalán nem zavar, hogy máshol gyűlünk össze, mint eddig. Igazából még tetszik is, hiszen új embereket ismerhetek meg. Eddig sem esett nehezemre tömegközlekedési eszközt használni, szóval várom, mit hoz a jövő, addig is élvezem a kedves emberek társaságát – mondta.

Nagy Lajosné intézményvezető megjegyezte, a tagok jól fogadták az ideiglenes változást. Ha esetleg akadtak olyanok, akik nem tudták, hogyan jutnak el az új épületbe, azokkal együtt felültek a különböző közlekedési eszközökre, és megmutatták az útvonalat. A csütörtöki foglalkozáson elhangzott: aki nem akar másik épületbe átmenni, annak személyesen, külön foglalkozás keretében fognak egyéb programokat szervezni. Legyen az akár egy séta is, ugyanis elengedhetetlennek tartják, hogy az idősek közösségi életet folytassanak. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában