Várva várt fejlesztés

2022.10.17. 12:29

Modern játszótérrel bővül a Széna tér

A környék lakóinak régi igényét elégíti ki a Cívis Város Kulturális Egyesület beruházása.

Forrás: Kiss Annamarie

Megkezdődtek a munkálatok a debreceni Széna téren, ahol uniós forrásból és az önkormányzat támogatásával egy új játszótér épül, valamint pergolákkal és egy tárolóval bővül a Cseresznye utcai rendezvénytér. A hétfő reggel tartott sajtótájékoztatón elhangzott: előbbit a családok már november végén használatba vehetik. 

Forrás: Kiss Annamarie

– Sok civil szervezet tevékenykedik a városban, különféle tevékenységet vállalva, de kevés az olyan egyesület, amelyik egy városrész jobbítását, szebbé tételét tűzi ki céljául. Ebből a szejmpontból szerencsés ez a városrész – méltatta a Cívis Város Kulturális Egyesület kezdeményezését Pósán László országgyűlési képviselő. 

Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

A honatya rámutatott arra is, hogy azok a közösségi terek, amelyeknek van gazdája, egy közösség rendben tartja, azok a terek hosszabb idő elteltével használódnak el. Példaként említette a Kerekestelepet, ahol az egyházi gyülekezet gondoskodik a játszótérről. 

A gyakorlat is azt mutatja, hogy szükség van itt egy játszótérre, a gyerekek például eddig a kondipark elemeit használták a játékra. Az elmúlt három-négy év alatt számos utca nyílt ebben a városrészben, szinte összeépült Pac és Lencztelep, sok család költözött a környékre

 – mutatott körbe Pósán László. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez egy korábban elindult pályázat része, azonban a brüsszeli szankciós politika miatt elszabadult árak következtében a jövőben beszűkülhetnek a fejlesztési források adta lehetőségek. 

Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

Komolay Szabolcs felidézte: önkormányzati képviselőként egyik fontos feladatául tűzte ki, hogy a kertségi városrész kulturális, közösségi terekkel való ellátottságát javítsa. 2013-ban egy projekt keretén belül elkészült egy színpadot és mini játszóteret magában foglaló közösségi tér. 

Forrás: Kiss Annamarie

– A mostani projekt első ütemében kialakítottunk egy kondiparkot, amely mellett most felépül egy játszótér. A terület másik végében pedig majd egy pihenőparkot szeretnénk létrehozni – mutatta be. 

A beruházás összköltsége mintegy 37 millió forint, melyből 23 és fél millió uniós forrás, míg a fennmaradó összeget az önkormányzat saját forrásából biztosítja.  

Ujvári Béla, az egyesület elnöke elmondta: a Széna téri játszótér 130 négyzetméter alapterületű lesz, speciális gumiborítással, csúszdával, mászóvárral, padokkal és asztalokkal, rugós játékokkal, hintákkal és homokozóval. 

Ujvári Béla, a Cívis Város Kulturális Egyesület elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

– A projekt másik ága a Cseresznye utcai közösségi teret érinti, ahol egyesületünk évente több rendezvényt is tart. Oda egy tárolóhelyiséget és árnyékoló pergolát építünk – sorolta. A környék egyik lakója, Gabrielisz László úgy fogalmazott: évek óta téma a Lencztelep lakóközösségében egy új játszótér kialakítása. Napjainkban, amikor egyre több gyermek születik, ez az igény fokozottan előtérbe kerül. Köszöntetét fejezi ki a beruházásért az egyesületnek és a városnak.  

BS


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában