Oktatás

2022.08.29. 13:30

Váratlan bejelentés: lemondott a debreceni tankerület igazgatója

Az elmúlt öt év eredményeinek bemutatása, a jövőbeni célok megfogalmazása is napirenden volt a Debreceni Tankerületi Központ tanévnyitóján.

Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató a hétfői tanévnyitó ünnepségen

Forrás: Czinege Melinda

Tanévnyitó ünnepségét tartotta hétfő délelőtt a Debreceni Tankerületi Központ, amelyen többek között az intézményvezető értékelte az elmúlt öt év eredményeit, valamint megfogalmazta a következő évekre vonatkozó célokat is. Pappné Gyulai Katalin beszéde végén pedig bejelentette: szeptember 29-vel lemond az ország legeredményesebb tankerületi központjának vezetéséről. 

– Debrecen egyik kiemelt jelentőségű stratégiai ága az oktatás, a legfontosabb alapköve annak a jövőképnek, amit pár éve a városvezetéssel megfogalmaztunk. Ezért is kötelességünk az oktatás ügyével foglalkoznunk – fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester. A városvezető hangsúlyozta, Debrecen valamennyi közoktatási intézményével kiváló kapcsolatot ápol a város. Az elmúlt évek során számos intézmény fejlesztését el tudták végezni, köszönhetően többek között az uniós és hazai támogatási forrásoknak. 

2014 környékén ígéretet tettünk arra, hogy mintegy 10 milliárd forintot fordít a város oktatási intézményeinek fejlesztésére a következő években. Büszkén mondhatom, ezt túl is teljesítettük

 – emelte ki, majd hozzátette: a következő uniós finanszírozási ciklusban sem terveznek ennél kevesebbet.  

Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelkedő munka folyik a tankerületnél 

– Mindennek az alapja az, hogy kitűzzük a célokat és az odavezető út mutassa az irányt. Öt évvel ezelőtt azzal a gondolattal indultunk el, hogy mindent a gyermekek érdekeinek vessünk alá. Ezért gyakran kérjük ki a diákjaink véleményét és dolgozunk együtt velük, hiszen értük történik minden – kezdte értékelő beszédét Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató. A Debreceni Tankerületi Központ fenntartásába 41 köznevelési intézmény tartozik, melyekben közel 21 ezer gyermek tanul; 94 feladatellátási helyen összesen 2872 közalkalmazottat foglalkoztatnak. A tankerületi igazgató értékelőjében felidézte: a sikeres működésükhöz elengedhetetlen a megfelelő, esztétikus, biztonságos és egészséges infrastruktúra kialakítása. Ezeket központi költségvetésből, saját forrásaikból, valamint városi- és pályázati támogatásokból tudták biztosítani eddig mintegy 5 és fél milliárd forint értékben.

A köznevelési törvényben nincs olyan pont, amit a tankerületi központ ne teljesítene. A szakos ellátásunk 100 százalékos, 2013 óta egy alkalommal sem kellett létszámleépítést eszközölnünk, egyetlen kollégát sem kellett elküldenünk 

– emelte ki az igazgató. Hozzátette: a kötelező feladatellátások mellett igyekeznek a város adta infrastrukturális lehetőségeket kihasználni és különböző szakköri elemeket beépíteni a tantervbe. Ilyen például a küzdősportok, a jégkorcsolya oktatása vagy az erdei iskola program. Tehetséggondozásban mintegy 1015 gyermek vesz részt, a sajátos nevelési igényű, valamint a vak- és gyengénlátó gyermekek számára pedig gimnáziumi oktatást szerveztek. – A szabadidő hasznos eltöltését célzó programjainkra eddig több mint 1 milliárd forintot fordítottunk, melyeken több mint 66 ezer gyermek vett részt – tette hozzá.  

Az intézmények eredményességét tekintve Pappné Gyulai Katalin többek között kiemelte: az általános iskolások 21 százaléka kitűnő, míg a középiskolásoknál ez az arány több mint 13,4 százalék. Ezzel szemben az évismétlők arányai egy, valamint fél százalék alattiak.  

– A lemorzsolódással veszélyeztetettek aránya az elmúlt öt év alatt a felére csökkent. 2017-ben 10 százalék volt, most 5 százalék alatt van – tudatta a tankerületi igazgató. A tankerületi központ 1218 diákja végzett eddig nemzetközi versenyen a legjobb tízben és 5580 gyermek szerepelt hasonlóan az országos megmérettetésen. Eddig 312 általános iskolás volt, aki ballagása idején már rendelkezett középfokú nyelvvizsgával, továbbá ketten felsőfokúval, míg az érettségizők 70,4 százaléka hagyta el legalább egy nyelvvizsgával az iskolát. A jövőbeni tervekre áttérve a tankerületi igazgató egyebek mellett az inkluzív nevelés-oktatás fejlesztését, a tanárok magasabb szintű továbbképzését, a lemorzsolódás csökkentését és a pályaorientáció erősítését jelölte meg.

Pappné Gyulai Katalin beszámolójának végén pedig bejelentette: szeptember 29-vel benyújtotta igazgatói megbízatásáról való lemondását, de a későbbiekben is a tankerület munkáját fogja segíteni. Döntését azzal indokolta, hogy decemberben nyugdíjba vonuló férjével szeretnének több időt együtt tölteni.

A Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Iszák Tibor méltatta a debreceni tankerület országosan is kimagasló munkáját, valamint a városvezetés támogató hozzáállást is hangsúlyozta.

Iszák Tibor
Forrás: Czinege Melinda

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában