Helyi közélet

2022.06.18. 21:35

„Ha újrakezdhetném is pap lennék”

Orosz Lőrinc atya szolgálatát ünnepelték az aranymisén.

Fél évszázad szolgálat

Forrás: Kiss Annamarie

Pappá szentelésének 50. évfordulóján Orosz Lőrinc nyugalmazott prépost-plébános aranymiséjén vehettek részt a hívők szombaton a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

Előbb Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök köszöntötte Orosz Lőrincet, majd Gyulay Endre a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke emlékezett meg prédikációjában az atya életművéről. Három fához hasonlította a papok munkáját. A jegenye magasra feltör, közel ér a Naphoz – mondta, utalva arra, a legfontosabb feladat az imádság, a kapcsolattartás Istennel. – A magyar akácfa kemény gyökereit mélyen a földbe veri, legyen az homok vagy fekete föld, és összetörni is nehéz azt – fogalmazott, rámutatva a papok életében lévő állhatatosságra, arra, hogy semmi sem tudja el-, illetve kitaszítani őket Isten országából, Istentől, a hívők közül. – A harmadik fa egy nagy, termő gyümölcsfa, amely áll kiterjesztett lombbal, így esőben, vagy napsütésben is bárki odabújhat alá, megvédi azt a személyt. Ha éhesek, ehetnek belőle. Vagy akár a levelek rezgéseit csodálhatják – tette hozzá, az oltárra, illetve a gyóntatószékre utalva a papok életében. 

Forrás: Kiss Annamarie

Kiemelte, Isten segítsége szükséges, hogy ez a három fa összeérjen, és meglegyen egy papban. Orosz Lőrinc atyában pedig ez mind megvolt, tanított és meglátogatott minden családot – nyomatékosította. Az a lelkület, amit elvár egy paptól Krisztus, az az ő életeben, a maga módján, a maga tudásával ott ragyog ma is – utalt Lőrinc atyára, hangsúlyozva, hálát kell adni érte, hogy Isten elhívta, és megtartotta őt a szolgálatban.

Hálás mindenért

Orosz Lőrinc (képünkön) beszédében felelevenítette többek között az elmúlt 50 évet. Kifejtette, ha a szeretet alázattal és szolgálattal párosul, akkor érdemes élni. 

Forrás: Kiss Annamarie

Mint mondta, 8 éves kora óta tudta, hogy magára, és az Úrra támaszkodhat, ezért köszönettel tartozik a lehetőségért, a kegyelemért Istennek. – Szerettem dolgozni, imádkozni, olvasni és jókat beszélgetni, illetve gyóntatni – emelte ki, köszönetet mondva a híveknek az imákért, és a segítségért. – Ha még egyszer, újrakezdhetném, akkor is pap lennék – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában